Saturday, May 25, 2024
HomeНовиниБългарияГЕРБ-СДС връщат мандата за кабинет

ГЕРБ-СДС връщат мандата за кабинет

Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви във включване на живо във Фейсбук, че коалицията ГЕРБ-СДС връща проучвателния мандат за съставяне на правителството. “Приемам решението на Изпълнителната комисия да върнем мандата”, посочи Борисов.

Според него и втората политическа сила – “Има такъв народ”, няма да състави правителство.

Борисов направи изказването си от дома си, а на масата заедно с него бяха номинираният за премиер Даниел Митов, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

„Има такъв народ” няма да направят правителство, страх ги е и няма да постъпят отговорно като нас, заяви Борисов и препоръча излъчванията на пленарните заседание на парламента да се излъчват пряко, за да се види какво се случва.

„Това са хора без опит, безотговорни, водени само от омраза. Провалят всичко до което се докоснат“, коментира още премиерът в оставка, цитиран от БГНЕС.

„Видях как си гласуваха над десет хиляди лева заплати. Видях как се качват в служебните „Мерцедеси”. Видях как се върна най-порочната практика в парламента – гласуването с чужди карти и то точно от „Има такъв народ”, коментира Борисов и продължи:

„Вчера мутрите си вкараха адвокати в парламента. До обед адвокатите на мутрите са в съдебната зала или в канторите, а следобед ще привикват главния прокурор, или върховния съдия да им се отчете по какво се работи. Те там ще ги мачкат. Буквална зависимост на съдиите ще има. Да не говорим за лъжите за мажоритарен вот – татко ще ми купи колело, ама друг път“.

По-рано бе съобщено, че Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще заседава днес, за да реши кога да върне проучвателния мандат за съставяне на правителство и дали да предложи проектокабинетът на ГЕРБ-СДС да бъде гласуван в парламента.

Опитът на ГЕРБ да проведе разговори с двете поканени политически сили „Демократична България“ и „Има такъв народ“ се оказа неуспешен, след категоричния им отказ да участват в политическите консултации за бъдещ кабинет. Кандидатът за премиер в проектокабинета ГЕРБ-СДС Даниел Митов отчете:

„Ние направихме сериозен, открит опит да призовем партиите, с които имахме намерение да разговаряме, за разговори по отношение на конкретни политики и възможности за съставяне на кабинет, който да поеме отговорност за управлението на страната, която знаете не е лесна. Отказът от диалог не е политическо поведение, което може да бъде поддържано дълго време. Няма да има предвидим политически процес, няма да е ясно какво могат да очакват българските граждани в следващите месеци“.

ГЕРБ не получи заявена подкрепа от нито една друга политическа сила в 45-ия парламент и в близките дни се очаква държавният глава Румен Радев да връчи втори проучвателен мандат на следващата по големина партия – „Има такъв народ“, за съставяне на правителство.

Източник:БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular