Герджиков даде две седмици срок на министрите си за ревизии и обяви, че ще уволнява областни управители за търговия с гласове

 

„Няма да казвам като Чърчил, че ни чакат кръв, пот и сълзи, но ни чака много сериозна работа, заяви служебният премиер

20-12-01-zasedanie-pravitelstvo

Срок от 2 седмици за пълна проверка на завареното от второто правителство на Бойко Борисов и откритите нередности даде служебният премиер Огнян Герджиков на своите министри.

Това стана на първото извънредно заседание на служебния кабинет, което се проведе вчера.

„Официалните церемонии приключиха, няма да казвам като Чърчил, че ни чака кръв, пот и сълзи, но няма съмнение, че ни чака много сериозна работа. Времевият хоризонт е много близък. Ние не сме като редовен кабинет, който има хоризонт четири години. Нашето е бягане на 100 метра, което значи, че стартът е изключително важен и всяка десета от секундата може да е фатална. Затова искам да ви призова всички да бъдем максимално организирани и мобилизирани.Разчитам, че вашата работа ще внушава стабилност и спокойствие в обществото. И нека, това което редица анализатори и политици подчертаха – професионализма и експертността, да го защитим, каза Огнян Герджиков.

„Обещахме да разкрием лошите практики и злоупотреби. В двуседмичен срок, не повече, искам да ми представите вашите аналитични доклади за състоянието в поверените ви министерства и с конкретни предложение за тяхното решаване. Искам да помоля особено внимание да се обърне на обществените поръчки, една много болна и важна тема за нашето общество.Тази тема присъства и в препоръките на ЕК в последния доклад. Затова призовавам за много безкомпромисен и внимателен анализ относно обществените поръчки. Не призовавам за отмяна на всички поръчки – трябва много да се внимава, защото някъде става въпрос за поръчки с европейски средства и да не се получи така, че вместо да изпишем „вежди да извадим очи“. Искам да ви помоля да бъдете безкомпромисни, когато се открият нередности и нарушения”, каза още Герджиков. Той акцентира и на темата за председателството на Съвета на Европа през 2018 г., както и за съдебната реформа. „Очаквам от Министерството на правосъдието да излезе с предложение по препоръките на ЕК и то с отговорници и срокове какво може да се направи”, посочи премиерът.

„Един следващ приоритет е приемственост, стабилност и надграждане на успешното усвояване на европейските фондов, каза Герджиков. Имаме по тази тема вицепремиер Малина Крумова затова очаквам от нея аналитичен доклад за изпълнението на оперативните програми, допълни служебният премиер”, допълни той.

Като следващ важен приоритет Герджиков определи диалога с бизнеса и гражданското общество. Той предложи да има Изборен борд, който да подпомага организацията на предстоящите избори.

По отношение подготовката на изборите Огнян Герджиков заяви: „Мога да ви кажа, че това ми е голяма амбиция – да направя много решителна крачка срещу това уродливо явление, на което сме били свидетели през последните години – тази срамна търговия с гласове. Нямам илюзията, че ще се справим на 100 процента с това, но поне да си проличи много решителна крачка в тази насока. Защото ние не сме европейка държава…”

„Областни управители, за които има съмнения, че участват в манипулиране на вота и търговия с гласове, ще бъдат освободени. На тяхно място ще бъдат сложени хора, в които служебното правителство има доверие.” Това обяви премиерът Огнян Герджиков след първото заседание на кабинета.

 

Пред журналисти по-късно министърът на финансите Кирил Ананиев каза, че текущата сметка за изборите 29.905 млн. лева.

 

Снимка:

Момент от първото заседание на служебното правителство