Германия ще има коалиционно правителство, Меркел започва четвърти мандат в средата на март

Ангела Меркел

 

Лидерът на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц заяви, че партията му ще участва в следващото правителство на страната.

Членовете на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) одобриха с голямо мнозинство нова коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, премахвайки последното препятствие пред съставянето на следващото правителство на Германия.

Според обявените днес официални резултати от вътрешнопартийния референдум 66,02 процента одобряват ново правителство с Меркел. В гласуването са участвали 78,4 процента от 463-те хиляди членове на ГСДП.

“Уведомих президента (Франк-Валтер Щайнмайер) и канцлерката (Ангела Меркел) за резултата”, съобщи и.д. лидер на ГСДП Олаф Шолц, цитиран от германските медии.

Съгласието на социалдемократите слага край на пет месеца безпрецедентни следизборни смутове в Германия в момент, когато Европа е разтърсена от кризата с Брекзита и възхода на националистическите движения и повече от всякога се нуждае от стабилно германско правителство.

Очаква се Меркел да бъде официално избрана за канцлер от депутатите в средата на март и ще започне четвъртия си мандат.

Това ще е третото коалиционно споразумение под ръководството на Меркел от 2005 година. През 2013 г. 76 процента от членовете на ГСДП подкрепиха коалицията с Меркел.

Високопоставеният представител на Християндемократическия съюз на Меркел Фолкер Буфиер приветства резултатите от гласуването на ГСДП и заяви, че това е добър знак за германците и за бъдещето на страната.

Германският канцлер и председател на Християндемократическия съюз /ХДС/ Ангела Меркел поздрави Германската социалдемократическа партия /ГСДП/ за “ясните резултати” от вътрешнопартийното гласуване.

“Поздравявам ГСДП за този ясен резултат и с нетърпение очаквам да продължим да работим заедно за доброто на нашата страна”, написа Меркел в Туитър акаунта на ХДС.

“Това е добро решение за Германия”, написа на свой ред в Туитър генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер.