Германия ще подкрепи двуетапно приемане на България в Шенген според Ковачев

Андрей Ковачев

Германия ще подкрепи двуетапното приемане на България в Шенгенското пространство. Това мнение изрази пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев.

Ковачев се обяви и за създаването на единна външна политика на ЕС.
“Трябва да имаме единна външна политика. Смятам даже, че трябва да тръгнем към директен избор на президент на ЕС”, посочи евродепутатът, защитавайки това си мнение с довода, че в рамките на ЕС решенията се взимат бавно за разлика от силните САЩ, Русия и Китай.

По думите му кандидатът на ЕНП за председател на Европейската комисия Манфред Вебер има ясна визия за спокоен, сигурен и проспериращ европейски континент.
Ковачев коментира и че Вебер е против политиката на премиера на Унгария Виктор Орбан по отношение на Централноевропейския университет. Кандидатът на ЕНП за поста на Юнкер бил и за прекратяване на “Северен поток 2”, въпреки че е от Германия.

Евродепутатът подчерта, че в момента се спекулира със страховете и грешките на основните играчи в ЕС, “особено на Ангела Меркел, която не успя да обясни, че не казва добре дошли на всички имигранти по света”.

През 2015-а тя помогна на Орбан и на австрийския канцлер. Но те направиха комуникационна грешка. Информацията беше опровергана, а белята беше направена”, тълкува Ковачев.

Той допълни и че “винаги е имало фалшиви новини, но сега кампаниите стигат до милиони хора за секунди”. Според него гражданите трябва да са критични и да проверяват източника на информация.