Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев:Заболеваемостта от грип все още е ниска, пик се чака в началото на февруари

Новият вирус от Китай засега не представлява заплаха за страната ни

 

 

Тази година има значително по-голям интерес към ваксините срещу грипни заболявания, обясни пред “Хоризонт” главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

“Обикновено в предните години в България са внасяни между 120, 130 до 150 хиляди дози. Тази година по двете направления – и по програмата, и на свободен пазар, бяха внесени близо 270 хиляди и те свършиха към края на ноември.”

Все още е сравнително ниска заболеваемостта от грип в страната, около 135-140 души на 10 хиляди, съобщи Кунчев.

“Но има отделни области, общини – Бургаско, Хасково, Сливен, Монтана, където се движи около 200. А има и отделни общини, където е вече наистина в почти епидемични размери, но този процес ще продължи и следващите една-две седмици.”

Вероятно най-голям брой болни от грип ще бъдат регистрирани в началото на февруари.

Ваксина може да се поставя по всяко време, но по-добрият период е октомври – декември, за да има организмът повече време да изработи имунитет в рамките на 20-30 дни, уточни главният здравен инспектор.

“Той да е достатъчно напрегнат и защитен. Но така или иначе този период мина. Също се изконсумираха и ваксините, които бяха внесени в страната и по програмата за безплатна имунизация на възрастни хора, и на свободния пазар. Тази година имаме един доста по-голям – между 270 и 280 хиляди души контингент, който е предпазен, но на фона на населението в страната това няма как да повлияе на грипната епидемия”, коментира д-р Кунчев.

Световната здравна организация свиква извънредна среща на 22 януари заради появата на нов вирус в Китай.

Ситуацията е паралелна с тази на тежкия остър респираторен синдром, след това със средиземноморския, който се развиваше основно в Саудитска Арабия и Кувейт, заяви Ангел Кунчев.

“Все става въпрос за корона вируси, все са нови, все идват от животинския свят. Хубавото и при трите е, че предаването от човек на човек не е толкова лесно, не е толкова ефективно и това ограничава доста бързото развитие на епидемията. Но пък, имайки предвид, че вирусите са много бързо изменчиви, може да се очаква, че в някакъв период и това ще бъде постигнато и тогава вече опасността за човечеството наистина нараства.“

Засега за България този вирус не представлява заплаха, тъй като сме доста далеч от основните туристически потоци и от мястото на възникване, смята д-р Ангел Кунчев.

“Но много внимателно следим ситуацията, за да сме подготвени. Ключовото в тези моменти е (и китайските власти, и Световната здравна организация работят много сериозно) създаването на диагностични китове, които много бързо могат да поставят диагнозата в този случай, за да имаме готовност за реакция”, отбеляза експертът.

Първите количества – 1200 дози ваксини срещу варицела, са доставени в страната и се очаква одобрението на Изпълнителната агенция по лекарствата, за да бъдат пуснати на свободния пазар, обяви още Кунчев. “От средата на годината очакваме и по-сериозни количества, така че всеки, който желае, да не се налага да обикаля в чужбина, а да може да си купи ваксината в страната.”

Имунизацията срещу варицела трябва да се извършва чрез личния лекар. Противопоказанията касаят само хората с алергии към някои от съставките във ваксината.

“Над едногодишна възраст няма ограничения във възрастта – чак до 65. Всеки, който желае, може да си я постави. Тя се прави с два приема, през минимум един месец”, уточни д-р Кунчев.