Гладен студент изяде творба за 120 000 долара

Южнокорейски студент по изкуствата, който изяде банан, част от прочута инсталация наиталианския художник Маурицио Кателан, заяви, че го е направил, защото е бил “гладен”.
Но Хуин Су е заснет как нагло сваля банана, който е залепен с тиксо за стената в Музея на изкуствата “Лиум” в Сеул, отлепя го и го изяжда пред смаяните зрители, след което отново прикрепя банановата кора към стената със същото тиксо и си тръгва с доволна усмивка. Инцидентът е записан от приятел на Но, студент в Националния университет на Сеул, и продължава повече от минута. Когато в музея попитали Но защо е изял банана, той отговорил, че е бил гладен, след като е пропуснал закуската, според „Корея Хералд“. По-късно той казал пред телевизионния канал KBS, че си е помислил, че “повреждането на произведение на модерното изкуство също може да се тълкува като произведение на изкуството” и че идеята да прикрепи отново кората му дошла като “шега”.

Той добави: “Помислих си, че ще бъде интересно… не е ли залепен там, за да бъде изяден?”

Бананът, който е част от инсталацията на Кателан “Комикът”, се подменя на всеки два-три дни.
Съобщава се, че Кателан, скулптор и пърформанс артист, базиран в Ню Йорк, е бил информиран за инцидента и просто е отговорил: “Няма проблем.”
Това не е първият случай, в който банан от произведението е „поругаван“. По време на дебютната изложба на творбата в Маями „Арт Базел“ през 2019 г. бананът е бил отстранен и изяден от пърформанс артиста Дейвид Датуна. По-късно Датуна заяви пред “Гардиън”, че макар да смята Кателан за “гений”, той се е притеснил от огромната сума пари, изкарана от банан, който струва 20 цента.
Първото и второто издание, изложени на “Арт Базел” в Маями, са продадени за 120 000 долара, а друго е обявено за продажба за 150 000 долара, преди Датуна да се появи, за да изяде плода. “През последните три години съм пътувал в 67 страни по света и виждам как живеят хората”, казва Датуна. “Милиони хора умират без храна. И тогава той слага три банана на стената за половин милион долара?”
Кателан, който е роден в Падуа, е известен и с провокативните си произведения на изкуството, които предизвикват поп културата. Една от тях – тоалетна от 18-каратово злато, наречена “Америка” и оценена на 1 млн. паунда – влезе в заглавията на вестниците през септември миналата година, след като беше изтръгната от стената на експозицията по време на нощен обир в двореца Бленхайм в Оксфордшир.

Скулптура на Кателан със среден пръст, известна като Il Dito (пръстът), но официално наречена L.O.V.E., срещу фондовата борса в Милано, беше поругана от природозащитници през януари./ БГНЕС