Sunday, June 23, 2024
HomeОбществоЛЮБОПИТНОГладен студент изяде творба за 120 000 долара

Гладен студент изяде творба за 120 000 долара

Южнокорейски студент по изкуствата, който изяде банан, част от прочута инсталация наиталианския художник Маурицио Кателан, заяви, че го е направил, защото е бил “гладен”.
Но Хуин Су е заснет как нагло сваля банана, който е залепен с тиксо за стената в Музея на изкуствата “Лиум” в Сеул, отлепя го и го изяжда пред смаяните зрители, след което отново прикрепя банановата кора към стената със същото тиксо и си тръгва с доволна усмивка. Инцидентът е записан от приятел на Но, студент в Националния университет на Сеул, и продължава повече от минута. Когато в музея попитали Но защо е изял банана, той отговорил, че е бил гладен, след като е пропуснал закуската, според „Корея Хералд“. По-късно той казал пред телевизионния канал KBS, че си е помислил, че “повреждането на произведение на модерното изкуство също може да се тълкува като произведение на изкуството” и че идеята да прикрепи отново кората му дошла като “шега”.

Той добави: “Помислих си, че ще бъде интересно… не е ли залепен там, за да бъде изяден?”

Бананът, който е част от инсталацията на Кателан “Комикът”, се подменя на всеки два-три дни.
Съобщава се, че Кателан, скулптор и пърформанс артист, базиран в Ню Йорк, е бил информиран за инцидента и просто е отговорил: “Няма проблем.”
Това не е първият случай, в който банан от произведението е „поругаван“. По време на дебютната изложба на творбата в Маями „Арт Базел“ през 2019 г. бананът е бил отстранен и изяден от пърформанс артиста Дейвид Датуна. По-късно Датуна заяви пред “Гардиън”, че макар да смята Кателан за “гений”, той се е притеснил от огромната сума пари, изкарана от банан, който струва 20 цента.
Първото и второто издание, изложени на “Арт Базел” в Маями, са продадени за 120 000 долара, а друго е обявено за продажба за 150 000 долара, преди Датуна да се появи, за да изяде плода. “През последните три години съм пътувал в 67 страни по света и виждам как живеят хората”, казва Датуна. “Милиони хора умират без храна. И тогава той слага три банана на стената за половин милион долара?”
Кателан, който е роден в Падуа, е известен и с провокативните си произведения на изкуството, които предизвикват поп културата. Една от тях – тоалетна от 18-каратово злато, наречена “Америка” и оценена на 1 млн. паунда – влезе в заглавията на вестниците през септември миналата година, след като беше изтръгната от стената на експозицията по време на нощен обир в двореца Бленхайм в Оксфордшир.

Скулптура на Кателан със среден пръст, известна като Il Dito (пръстът), но официално наречена L.O.V.E., срещу фондовата борса в Милано, беше поругана от природозащитници през януари./ БГНЕС

RELATED ARTICLES

Most Popular