Saturday, July 27, 2024
HomeРегионПерникГолемият Петър Стойчев разказа за живота си пред ученици от Перник

Големият Петър Стойчев разказа за живота си пред ученици от Перник

Плувната легенда се включи в инициативите по повод 120-годишния юбилей на ОУ „Св. Иван Рилски“

Легендата в плувния маратон Петър Стойчев бе гост на петите класовев ОУ „Св. Иван Рилски“ – Перник.

Домакин на събитието бяха учениците от 5г клас, с класен ръководител Ирена Малинова, а залата едва успя да побере всички, желаещи да се докоснат до истинска знаменитост.  Развълнувана, директорът на училището, Цветана Пиралкова, даде начало на срещата.

Петър Стойчев е най-успешният състезател по плувен маратон в света. В тази дисциплина той печели единадесет световни титли в единадесет последователни години. В кариерата си е преплувал над 60 000 километра в басейни, езера, реки, морета и океани. Участвал е в четири олимпиади, знаменосец на българските олимпийци в Пекин. Един изключителен човек, който доказва, че за човешките възможности наистина няма граници. На него принадлежи световният рекорд за най – бързо преплуване на Ламанша – под 7 часа. Единственият българин, поканен и приет в залата на Световната плувна слава в САЩ. Състезател, който е плувал във всички океани по земното кълбо, който след 30 годишна състезателна дейност не спира да търси предизвикателства, да поставя нови цели и да ги осъществява. Печели състезания от календара на Световната федерация  по ледено плуване-  през 2018 в Антарктида, а през 2022 – във водите на Северния ледовит океан, край остров Свалбард, Норвегия – най-северният град на света, развява българския трибагреник като победител.

Изключителен ерудит и харизматична личност, Петър Стойчев отговори на безбройните въпроси с невероятно желание и търпение. Любопитството на петокласниците бе удовлетворено, с отговори на въпроси от ежедневието, свързани с плуването и състезателната дейност, както и с личността на госта. Той сподели с топлота и обич за времето, когато е бил дете, за детството, в което тренировките в басейна два пъти на ден и учебните часове са ежедневие, за спортните лагери извън дома. Петокласниците бяха нетърпеливи да разберат за триумфите и успехите в кариерата му и цената им, за това какво е да бъдеш идол на хора из целия свят, за усещанията преди старта, за това дали говори езици и  дали е строг баща, дали харесва и други места извън родината, има ли страхове, има ли истински добри приятели, познава ли завистта, важни ли са калориите в храненето и има ли ограничения, какво е чувството да плуваш в ледени води, или сред морски обитатели… Разговорът бе приятелски, като сред равни. Шампионът бе в ролята на учител и добър съветник, който изтъкна необходимостта от ученето в тази възраст, особено на езици, от една страна и активности и спорт, от друга, правейки паралел със своето детство и това на днешните единадесетгодишни.

Спокоен и уравновесен, с богат житейски опит и богата култура, събеседникът бе въздействащ и поднесе неповторим урок – многократно фокусира важността от поставянето на цели за всеки и във всичко. Постигнатата цел вече не е цел, тя трасира пътя към следващите. Добър си, когато подчиняваш дух и психическа устойчивост, редом с физическата, и от трудностите извличаш ползата.

Всички участници в срещата запечатаха този специален миг в обща снимка, а шампионът остави своето послание в юбилейната книга „ Думи и образи“.

Събитието бе част от календара с училищни инициативи, посветени на 120 годишния юбилей на учебното заведение.

RELATED ARTICLES

Most Popular