Голяма драма в Русия: Свърши евтината водка

Преди няколко години президентът Путин се изказа против поскъпването на алкохола и цената бе свалена.

Минималната цена на дребно на водката с всички видове процентно съдържание в Русия от вчера се приравнява към минималната цена на 40-градусовата водка, която е 205 рубли (около 3 долара според текущия официален курс – бел.ред.) за 0,5 литра, съобщи сайтът Лента.ру, цитиран от в. „24 часа“.

По този начин цената на водката с процентно съдържание от 37 до 38 градуса се повишава с 9 рубли за 0,5 литра, на водката с 38 до 39 процента – с 4 рубли за 0,5 литра, а цената на по-силната водка остава без промяна. Минималната производствена цена на всички видове водка според процентното съдържание се определя на 173 рубли за 0,5 литра, а цената на едро – на 178 рубли за 0,5 литра.

Въвеждането на унифицирани цени на водката е свързано с необходимостта да бъдат отстранени възможни противоречия, посочва ТАСС, цитирайки мотивите от заповед на Министерството на финансите.

Ведомството установява минимални цени на алкохола от 2009 г. като част от борбата с незаконното производство. Минималните цени, които са в сила в момента, са 371 рубли (5,5 долара) за 0,5 литра коняк, 164 рубли (2,5 долара) за 0,75 литра шампанско, като се разглежда възможността и за въвеждане на минимални цени за различните категории вина.