Saturday, May 25, 2024
HomeНовиниБългарияГоранов: Влизането в еврозоната ще ни гарантира стабилна интеграция в ЕС

Горанов: Влизането в еврозоната ще ни гарантира стабилна интеграция в ЕС

Еврото е втората най-използвана валута в света. От последната световна финансова криза има много по-строги мерки и контрол над банките. Аз съм дълбок оптимист, че еврото е част от по-дълбоката интеграция на България в Европейския съюз. Еврото е и част от гарантирането на мирния процес в Европа.

Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на дискусията с граждани на тема “България по пътя към еврото”. “Еврото ще спомогне за засилването на интеграцията на България в Европа. След толкова години получихме ясни гаранции за влизането ни в ERM 2 и по-късно в еврозоната. Многократно са повтаряни ползите от приемането на еврото. Може да очакваме ценови промени, но те ще са част от доходната конвергенция. Това няма да са инфлационни процеси или спекула. Това ще са нормални процеси, които протичат на базата на икономическите процеси. Най-краткият път за влизане в еврозоната е престой 2-3 години в ЕРМ 2 и после една година оформяне на всички формалности. Най-оптимистичната прогноза за замяна на лева с евро е 1 януари 2022 година”, прогнозира Владислав Горанов.

В дискусията участие взе и евродепутатът от ГЕРБ Ева Майдел. “Днес вече имаме конкретно извървени стъпки за влизането на България в еврозоната. Това се дължи на работата, която успяхме всички да свършим. Свършихме и много работа по отношение на информирането на българските граждани за ползите от влизането в еврозоната. Преди една година девет от десет българи не бяха наясно какви са ползите от членството ни в еврозоната и се поддаваха на фалшиви информация и дезинформация. Правим конкретни стъпки, които упсяхме да извървим. Влизането в еврозоната ще ни даде възможност да бъдем част от клуба, където се взимат сериозните решения в ЕС. Влизането в еврозоната ще ни гарантира стабилното интегриране в ЕС”, категорична беше тя.

 

 

 

Източник: novini.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular