Saturday, July 27, 2024
HomeРегионДупницаГорското в Дупница отново ще продава коледни дръвчета

Горското в Дупница отново ще продава коледни дръвчета

Жива ела в саксия е 30, а отрязана 10-15 лева

Горското в Дупница за поредна година ще продава коледни дръвчета. Лесничеите ще спазят и благотворителната си традиция и в навечерието на най-светлия християнски празник ще дарят дървета за украсяване на детски градини, училища, общини, пенсионерски клубове. Цените на елите в контейнери, които след празниците могат да се засадят, не са променени. При отрязаните дръвчета има завишение от 2 лева.

„И сега, както винаги, ще предложим на хората от общините Дупница, Бобов дол и Бобошево коледни дръвчета. Ще продаваме контейнерни фиданки с височина 1,10 и 1, 80 метра. Видът е обикновена ела, която е произведена в  горското в Дупница. Като говорим за ела в контейнер – саксия, готова за употреба в домашни условия. Това е подобрението тази година, ще поставим дръвчетата вконтейнери. Знаете, че досега бяха опаковани, като  кореновата система беше в чувал или зебло. Цената на фиданките с размер 1, 10 метра е 30 лева за до 10 броя, а от 100 бройки нагоре – 25 лева. За единични бройки цената е 30 лева. Това е най-масово търсената ела. Имаме и по-големи размери, но те струват 40 лева, което не е практично да се поставят в саксии. Ще гледаме дръвчетата да са 1,10, 1,20, 1, 30 метра, за да може да се поставят в контейнери. Имаме готовност, разполагаме със 100-ина бройки, горе-долу толкова продаваме. Това число не включва дръвчетата, които ще бъдат предоставени на  детски градини, социални домове и т. н. Всяка година осигуряваме такива дръвчета, ще осигурим и сега. Миналата година лично аз занесох като подарък във всички села в община Дупница. Раздадохме и на пенсионерски клубове. Сега най-вероятно ще им дадем ели в контейнери. Миналата година почти навсякъде предпочетоха живи дръвчета, за да си ги засадят в дворовете. И в Бобов дол раздадохме, и в Дупница, и по селата. Отрязаните ели, които са от наши сечища, са по 10 лева за бройкаот 1 метър, 2-метровите са 13 лева, а 5-метровите – 15 лева. С 2 лева завишихме цената, като възнамеряваме да осигурим около 300 броя“, обясни директорът на ТП „Държавно горско стопанство Дупница“ Атанас Диманков.

„Търсене има. За съжаление най-вече обикалят прекупвачите, което не е в наш интерес. Ние искаме дърветата да стигнат директно до ползвателя. Затова ще се постараем тази година да информираме по-добре хората. Те могат да дойдат в горското в Дупница всеки ден от 8 до 17 часа, тук е разсадникът, тук ще са и отрязаните ели. За Бобов дол и Бобошево също ще опитаме да предложим на място, но е по-сложно, защото ще трябва да ползваме общински терен, да плащаме наем. Освен с коледните елхи вече разполагаме с декоративни храсти. Тази пролет закупихме за доотглеждане около 12 вида декоративни храсти – цъфтящи, туи, кипариси, махония, която става за коледна декорация“, допълни Диманков.

По наблюдения на лесничеите прекупвачите, които са основно роми, вдигат двойно цените на елхите. „Прекупвачите качват цените двойно. Ние миналата година спряхме да им продаваме. Двойно по-скъпо продаваха елите. Нашите бяха 15 лева, те ги продаваха по 40. А това дърво е гледано 10 – 12 години. Елата и смърчът са бавнорастящи дървесни видове, те до шестата-седмата година са с височина 50 – 60 сантиметра. После започват да растат“, посочи директорът на дупнишкото лесничейство.Атанас Диманков подчерта, че един от главните виновници за производството на коледните ели е Ирена Кирилова, която отговаря за разсадника. „Ирена полага невероятни грижи за разсадника. Лошото е, че все по-трудно намираме работници. Заплатата на работник в разсадника е добра – 1 200 лева, като осигуряваме и превоз, предоставяме условия – имат стая, в която да пребивават, когато не са в лехите, но никой не иска да върши такава работа“, коментира лесничеят.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular