Гости от древния град Ерзурум дойдоха в Банско по северния път на коприната

  • Представители на туристическия бизнес взаимно представиха зимните курорти и запознаха участниците във форума с проблемите, свързани с икономично използване на енергията

 

 

 

Ерзурум е едно от най-старите селища в Близкия изток, в чиято хилядолетна история са оставили следи велики империи и цивилизации.

Днешният Ерзурум е един от най-големите градове в Турция – в едноименната област живеят над 770 хил. жители. Той е най- високо разположеният голям град в Турция. Намира се на плато с надморска височина 1950 метра в Източноанадолските планини.

Разположен в подножието на планината Паландьокен, където снеговалежите са продължителни и обилни, през последните години Ерзурум се развива като модерен зимен курорт. Този аспект в икономическото развитие на града е една от причините Метрополитан община Ерзурум да покани община Банско като партньор по проект “Сътрудничество за зимен туризъм, щадящ околната среда”. Проектът е финансиран по Схема за безвъзмездна помощ – “Дейности за побратимяване на градове между Турция и ЕС” и бенефициент е турската община.

В изпълнение на проекта на 4-дневно посещение в община Банско бе делегация на турските партньори, водена от главния секретар на Метрополитан община Ерзурум г-н Зафер Айнали.

Кметът Иван Кадев и неговият екип посрещнаха колегите си от Турция и ги запознаха с историята, съвременността и бъдещите планове за развитието на община Банско.

На работна среща с представители на туристическия бизнес партниращите страни взаимно представиха зимните курорти и запознаха участниците във форума с проблемите, свързани с ефективното и икономично използване на енергията.

В резюме беше докладвано изследването на екип от учени под ръководството на проф. д-р Мутлу Кундакчъ от Университета “Ататюрк” за разходите на електроенергия в двата курорта, добрите енергийни практики и възможностите за използване на възобновяеми източници. Въз основа на тези резултати на заинтересованите страни ще бъдат предложени решения и финансови параметри за прилагането им.

Гостите от Ерзурум и домакините от Банско изразиха общо задоволство от установеното сътрудничество и заявиха желание в бъдеще връзките между двете общини да продължат и да се разширяват в областта на икономиката, спорта и културата.