Граждани сигнализират: Хигиенната баня на съветника Христо Ковачки в Благоевград бъка от бактерии, хванахме разстройство и бяло течение

Борислав Борисов: Служители виждат как някои си перат вътре дрехите, други се бръснат, трети си боядисват косата, но никой не реагира

12-03-03-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%87%d0%ba%d0%b8
Христо Ковачки

Благоевградчани недоволстват от новата хигиенна баня в града, собственост на общинския съветник Христо Ковачки. Хората масово се оплакват от диарийното заболяване криптоспородиоза. Дамската част от посетителите пък се видяла в чудо от обилно бяло течение и множество инфекции, разказват потърпевши. „Плочките са мръсни и захабени, крановете и тасовете са изпочупени, по половин час чакаме да се напълнят коритата с топла вода”, жалват се ползватели на банята. Преди дни за окаяното състояние на иначе шикозната баня в Благоевград се оплака и гражданинът Борислав Борисов, който сигнализира, че от 3 г. той подава сигнали в Регионалната здравна инспекция. Зам.-кметът Михаил Кметски от инспекцията бе потърсен за коментар, но не вдигна телефона си.

„Състоянието е отчайващо. Стенните сапунерки са счупени, 2/3 от душовете не работят, преградите между тях са изтърбушени, събираме нарочно счупените тасове да ги подсетим, че са за смяна, но на следващия ден те отново ги връщат за ползване. Забраните не се спазват. Служители към банята виждат как някои си перат вътре дрехите, други се бръснат, трети си боядисват косата, но никой не реагира, не прави дори забележка, да не говорим за налагане на санкция. Плочките явно не се мият с препарат, защото са видимо захабени”, ожали се още Борислав Борисов. Медици от Благоевград обясняват подробно, че диарийното заболяване криптоспородиоза всъщност е паразит. Защитен е от обвивка, която го предпазва от действието на хлора в рамките на дестина дни в хлорна среда. Това означава, че дори добре поддържаните басейни са разпространители на паразита. Ето защо към водата се прибавят и допълнителни дезинфектанти освен хлор. С казуса вече са запознати и общинските съветници в Благоевград, които предвиждат на следващото заседание на Комисията по следприватизационен и следконцесионен контрол да поканят концесионера Христо Ковачки на разговор.

Ковачки също бе потърсен за коментар, но телефонът му през целия ден бе включен на гласова поща, като той запазва правото си на отговор. През 2009 г. Общинският съвет на Благоевград предостави на концесия за 25 г. банята на съветника бизнесмен Христо Ковачки. Той спечели общински търг с фирмата си “Кристо 2008” ЕООД за 25 г. концесия на хигиенната баня. Според решението чрез концесионния договор на концесионера се даде право на експлоатация, реконструкция, надстрояване, рехабилитация и изграждане на СПА център. За първата година и половина инвестицията трябваше да бъде не по-малко от 4 200 000 лева без ДДС. Оправдавайки се с финансовата и икономическа криза през 2011 година, Христо Ковачки поиска таксата да бъде намалена. Тъй като сградата се води паметник на културата и е наложително съгласуване на проектите с Министерството на културата, не бе разрешено надстрояване, както бе заложено първоначално в проекта. Две години по-късно, през 2014 г., Ковачки продаде 73% от концесията на банята в Благоевград на синовете на колегата си, общинския съветник от ВМРО Георги Васев, и на Георги Шимбов. Справка в Басейнова дирекция в началото на 2012 г. показа, че съветникът бизнесмен не си е направил труда да плати за минералната вода, която се използва в банята. Таксата за водовземане от минерална вода за хигиенни нужди е в размер на 1 лв. на куб.м, като ползваното водно количество от градската баня е около 2000 куб.м месечно.