Губернаторът Илиян Тодоров: Как е възможно АПИ да моли “Трейс” да поправи свъртоносния участък край Своге, а тя да не предприема нищо, защо няма санкции?

Илиян Тодоров

“Не е нормално АПИ множество пъти да моли фирма “Треис” да поправи участъка край Своге, на който стана катастрофата, а тя да не предприема никакви действия от своя страна.” – възмути се областният управител на София област Илиян Тодоров от “Атака” по телевизия Евроком.

“Дори няма санкции за фирмата-изпълнител”, добови Волен Сидеров.  Той припомни, че още през 2012-та години партия „Атака” е поставила въпроса защо „Трейс“ получава огромни обществени поръчки, но отговор така и не са получили.   Сидеров подчерта , че съгласно закона ще изисква цялата документация, подписана с фирмата изпълнител на пътния участък, на който автобусът- ковчег катастрофира.   „Мегаинвест холд” с предишно наименование „Пътно поддържане”-Дупница, през 2013 г., когато е извършван ремонтът на пътя през Искърското дефиле, е участвал с 40% в консорциума изпълнител „Трейс” – Своге.

Цветан Цветанов

Тя е собственост на Цветан Цветанов.

Ремонтът на главния път Мездра-Елисейна-Своге-Нови Искър е бил част от програмата „Транзитни пътища V”. За изпълнител е избрано ободинението „Трейс Своге” с участници „Трейс груп холд” и „Мегаинвест холд”.

Трасето е 82 км, първоначално срокът за изпълнение е бил 24 месеца. Впоследствие е увеличен на 47. Консорциумът е прибрал над 23 млн. евро без ДДС. Пътят е приет без забележки от 20-членна приемателна комисия през 2016 г., съобщи министърът на регионалното развитие Нанков. Държавни, а не частни фирми, трябва да строят пътищата у нас, смятат от “Атака”    Закриване на Агенция „Пътна инфраструктура”, прехвърляне на отговорността за ремонта на републиканските пътища към областните управители и възлагане строителството не на частни, а на държавни фирми. Това са законовите промени, за които се обяви областният управител на София Илиан Тодоров в извънредния епизод на предаването „Бареков и Байрактаров без цензура” . Тодоров заяви, че десет месеца чака отговор на писмо за критичните пътища в областта, адресирано до Министерски съвет, АПИ и директора на Областно пътно управление.   „Структурата е областните управители заедно с областните администрации да се грижат изцяло за ремонтите на пътищата и да поемат цялата отговорност за това”, категоричен е той. Тодоров подчерта, че отговорността за поддръжката ще е ясна и няма да се размива.   Областният управител на София коментира в студиото и поведението на лидера на НФСБ Валери Симеонов. Той е на мнение, че то е двулично спрямо премиера Бойко Борисов. Като пример той посочи факта, че Симеонов обвинява Борисов за това, че без съгласуване с коалиционните си партньори е приел оставките на тримата министри от квотата на ГЕРБ, а в същото време обявява публично, че мисли да напусне правителството, без да го е съгласувал с никого.   Тезите му бяха потвърдени и от председателя на партия „Атака” Волен Сидеров, който беше включен в студиото чрез телефонна връзка.   „Решението на Симеонов да свика партиен конгрес на НФСБ, на който да бъде решен въпросът с оставането във властта е грубо нарушение на подписаното с “Патриотите” коалиционно споразумение”, категоричен е лидерът на Атака. “Получава се така, че ние задължаваме премиера да консултира решение за подаване на оставка с нас, а Симеонов излиза от властта без консултация”, обясни Сидеров.   Той припомни, че още преди няколко месеца е поискал оставката на Валери Симеонов, но искането му не е било подкрепено от другия коалиционен партньор Красимир Каракачанов. „Има достатъчно основания да се твърди, че Симеонов не оправдава доверието, което му беше възложено”, заключи атакистът.   Сидеров подкрепи и предложените законови промени от страна на областния управител Илиан Тодоров. „Ние сме категорично за по-голяма присъствие на държавата в икономиката, това е гаранция за регулация от страна на държавата и контрол, а не връщане на комунизма”, подчерта той.