Tuesday, May 21, 2024
HomeНовиниБългарияГърция изпраща лека противовъздушна артилерия в България

Гърция изпраща лека противовъздушна артилерия в България

Гърция подкрепя силите на НАТО, разположени в източното крило на Алианса, с лека противовъздушна артилерия в съответствие със задълженията си за участие в Силите за реагиране на НАТО (NRF), които бяха активирани веднага след руската инвазия в Украйна.
Прехвърлянето е до голяма степен част от централното решение на НАТО да подкрепи България и Румъния, двете основни източноморски страни на Алианса в Черно море.
Разполагането на гръцка техника и персонал в България започна в петък и ще приключи в следващите дни.
По-конкретно, Гърция изпраща четири единици леки зенитни системи, като ASRAD-HELLAS, с техния личен състав и съответните командни връзки, които се състоят от около 30 членове на артилерията. Системите ASRAD-HELLAS се използват от Гърция, Германия и Финландия и са в състояние да работят при неблагоприятни условия и на труден терен. Те се състоят от превозно средство тип Хамър, оборудвано с четири ракетни установки Stinger. ASRAD могат да се транспортират по въздух, ако е необходимо.
В същото време прехвърлянето на сили към България и Румъния продължава през пристанището Александруполис /Дедеагач/ в Северна Гърция, съобщава „Катимерини“ и припомня, че на 10 март писа, че общо 3000 американски служители и оръжейни системи се транспортират до и от Румъния през Александруполис, включително танкове Bradley и M1 Abrams, които участваха в учението „Тракийско сътрудничество 2022“ в Петрохори, Ксанти в средата на Март./ БГНЕС

 

RELATED ARTICLES

Most Popular