Г-20 се раздели заради Украйна и термините “война” и “операция”

Двудневни разговори между политиците на икономиката и финансите от групата на 20-те най-богати нации в света (Г-20) ще приключат във вторник без съвместно изявление поради различията между големите сили по войната в Украйна. Това съобщи “Ройтерс”, цитиран от “Дневник”, като се позова на домакина на срещата – Индия.

По време на своето председателство на Г-20 Индия се надява да постигне консенсус относно реформите в големите многонационелни банки, да договори глобален ръководен принцип за криптовалутите и да ускори разрешаването на дълговете на уязвимите страни, но конфликтът Русия – Украйна хвърли сянка върху глобалната дипломация, блокирайки решаването на належащи проблеми

Повечето западни страни, включително САЩ, Обединеното кралство, Германия и Франция, настояха за твърдо осъждане на Русия и войната в Украйна, докато Русия и нейният приятел Китай се противопоставиха на подобен ход, добави представител на домакините в последния ден от преговорите в западния град Гандинагар.

Заради това се провали изготвянето на заключения, приемливи за всички членове. Според източникът на “Ройтерс” част от държавите настояваха да нарекат конфликта война, докато Русия се позовава на кампанията си, която вече е в шестнадесетия месец, като “специална военна операция”.

Индия възприе до голяма степен неутрална позиция, като отказа да обвини Русия за инвазията и настоя за дипломатическо решение, като същевременно увеличи покупките на петрол от Русия на ниски цени, пише “Ройтерс”.

В събота индийски представител заяви пред “Ройтерс”, че посредничеството за мир между Русия и Украйна е извън правомощията на Г-20 и подобни усилия биха били най-добре предприети от ООН и чрез двустранни преговори.

В края на срещите в Бенгалуру липсата на консенсус сред членовете на Г-20 принуди Индия да прибегне до издаване на “обобщение на председателя и заключителен документ”, в който просто обобщи двудневните разговори и отбеляза разногласията.