Saturday, May 25, 2024
HomeНовиниСвятГ-7 блокира руските активи до края на войната в Украйна

Г-7 блокира руските активи до края на войната в Украйна

“Суверенните активи на Русия в нашите юрисдикции ще останат блокирани, докато не бъде разрешен конфликтът, свързан с нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна от страна на Русия”, казаха външните министри на Г-7 в съвместно изявление след срещата им в Япония, цитирано от Би Би Си.

“Всяко уреждане на конфликта трябва да гарантира, че Русия ще плати за щетите, които е причинила”, се казва в документа.

Страните от Г-7 планират допълнително затягане на санкциите срещу Русияи съблюдаване на тяхното прилагане. Освен това те възнамеряват да координират усилията за предотвратяване на доставките на оръжия за Русия от трети страни и да предприемат действия срещу онези, които финансират руската агресия.

Малко след руското нахлуване в Украйна, САЩ, Великобритания, страните от ЕС и други държави замразиха валутните резерви на Русия. Руският министър на финансите Антон Силуанов изчислява, че санкциите са лишили Москва от достъп до почти 300 милиарда долара, почти половината от нейните златни и валутни резерви.

Юристи на Европейската комисия (ЕК) стигнаха до заключението, чеактивите на Банката на Русия, замразени в ЕС, ще трябва да бъдат върнати на Русия след края на конфликта в Украйна. Това съобщи агенция ТАСС, позовавайки се на вестник Die Welt.

Активите на Банката на Русия не могат просто да бъдат прехвърлени към Украйна, твърдят експерти от ЕК. Има политическа воля, но правните бариери са високи. Европейската комисия стига до отрезвяващото заключение, че замразените активи не могат да бъдат пипани, тъй като някога, когато войната свърши, те ще трябва да бъдат върнати на Русия, информира вестникът.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular