Saturday, July 27, 2024
HomeРегионКюстендилДанка Боянова от Кюстендил отнесе глоба от 1000 лв. за три стека...

Данка Боянова от Кюстендил отнесе глоба от 1000 лв. за три стека цигари за 108 лв.

 

Sud-globa

Районният съд в Кюстендил наказа с 1 000 лева местен жител за контрабанда на цигари и така потвърди наказателното постановление, издадено от заместник-началника на Митница Югозападна.

Историята е от 15 декември миналата година. Служителите на РУ – Кюстендил спрели в една от махалите на село Преколница движещ се лек автомобил, марка ВАЗ 2105. При проверката униформените забелязали, че в краката на една от пътничките – Данка Боянова, се намира обемиста черна торба, която се жената се опитвала да прикрие. При заден въпрос какво има във въпросната чанта, тя заявила, че има цигари без акцизен бандерол и ги предала с протокол за доброволно предаване. В торбата имало 29 кутии от марката Roseman. Данка обяснила на проверяващите, че цигарите са нейни и ги е закупила от непознато за нея лице.

Съгласно експертна справка на Митница Югозападна изчисленият дължим акциз за трите стека папироси, съдържащи общо 580 къса, е общо в размер на 108,61 лв. Намерените цигари подлежат на облагане с акциз съгласно разпоредба, но въпреки това върху тях не е бил поставен бандерол. Съдът не разглежда това дали Данка е държала стоките за продажба, или за лична употреба, тъй като намерението за какво възнамерява да ги използва, не е елемент от състава на нарушението.

Според съда извършеното нарушение не е маловажен случай. Законодателят е отчел повишената степен на обществена опасност на такъв вид нарушения, поради което е предвидил относително високи размери на наказанията. Цигарите пък са отнети в полза на държавата. Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Административен съд – Кюстендил в 14-дневен срок.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular