Данка Боянова от Кюстендил отнесе глоба от 1000 лв. за три стека цигари за 108 лв.

 

Sud-globa

Районният съд в Кюстендил наказа с 1 000 лева местен жител за контрабанда на цигари и така потвърди наказателното постановление, издадено от заместник-началника на Митница Югозападна.

Историята е от 15 декември миналата година. Служителите на РУ – Кюстендил спрели в една от махалите на село Преколница движещ се лек автомобил, марка ВАЗ 2105. При проверката униформените забелязали, че в краката на една от пътничките – Данка Боянова, се намира обемиста черна торба, която се жената се опитвала да прикрие. При заден въпрос какво има във въпросната чанта, тя заявила, че има цигари без акцизен бандерол и ги предала с протокол за доброволно предаване. В торбата имало 29 кутии от марката Roseman. Данка обяснила на проверяващите, че цигарите са нейни и ги е закупила от непознато за нея лице.

Съгласно експертна справка на Митница Югозападна изчисленият дължим акциз за трите стека папироси, съдържащи общо 580 къса, е общо в размер на 108,61 лв. Намерените цигари подлежат на облагане с акциз съгласно разпоредба, но въпреки това върху тях не е бил поставен бандерол. Съдът не разглежда това дали Данка е държала стоките за продажба, или за лична употреба, тъй като намерението за какво възнамерява да ги използва, не е елемент от състава на нарушението.

Според съда извършеното нарушение не е маловажен случай. Законодателят е отчел повишената степен на обществена опасност на такъв вид нарушения, поради което е предвидил относително високи размери на наказанията. Цигарите пък са отнети в полза на държавата. Решението подлежи на обжалване с касационна жалба пред Административен съд – Кюстендил в 14-дневен срок.