Wednesday, May 22, 2024
HomeРегионБанскоДанъчните подпукаха Банско, пет обекта хлопнаха кепенци

Данъчните подпукаха Банско, пет обекта хлопнаха кепенци

1485676489-sistemen-bufer-15
Засилените данъчни проверки в зимните ни курорти продължават. В Банско от началото на месеца инспекторите са извършили над 1000 проверки в ресторанти, хотели, магазини и различни търговски обекти. Установили са 75 нарушения.

До момента са запечатани пет обекта в града. Сред тях са два обекта за бързо хранене, лоби бар в един от хотелите, ски гардероб и микробус, който разнася хляб. Издадени са заповеди за затварянето на още 12, съобщава “Блиц”.
Една от закусвалните в центъра на Банско ще остане затворена за две седмици. Въпреки че се намира само на метри от сградата на общината, в обекта не са издавали редовно фискални бонове и не са отчитали реалния оборот. Собственикът ще трябва да плати глоба от 500 до 2 000 лева. При повторно нарушение санкцията ще е двойна. Повечето обекти, хванати в нарушение, не са издавали фискален касов бон. Има обаче и такива, които въобще не са имали фискално устройство.
“Два ски гардероба работеха без да имат регистрирани фискални устройства. Единият беше запечатан, а другият предстои да бъде запечатан”, каза Владимир Василев, отдел „Оперативни проверки” ТД на НАП София.
В много заведения и хотели се извършва постоянно наблюдение с физическо присъствие на служители от агенцията. В някои от тях се забелязва десетократно увеличение на оборотите. Заедно с данъчните служители присъствахме и на проверка в един от големите магазини за ски и сноуборд оборудване в Банско. Проверката продължи около 20 минути. Търговецът се оказа изряден.
„Надяваме се данъкоплатците да разберат, че много по-евтино е, така да кажа, да си платят задълженията към хазната отколкото да се опитват по някакъв начин да излъжат системата. Това ще им струва много повече време, нерви и пари”, посочи Лили Димитрова, главен експерт „Комуникации” ТП на НАП София.
В обектите, където няма фискален апарат, данъчните ще проверяват и ревизират собствениците и управителите на фирмите. Все пак тази зима нарушенията в Банско са по-малко в сравнение с предходни години. За сметка на това обаче в другите населени места – Добринище, Разлог и Баня има лек ръст.

Подробности в печатното издание.

RELATED ARTICLES

Most Popular