Данъчни налазиха Банско, провериха 62 заведения, 10 ресторанта са под наблюдение, спипаха ски гардероб без касов апарат

 

265-02-04-BANSKO-  IMG_2875

Служители на НАП нападнаха заведенията в Банско в разгара на зимния сезон. 62 проверки са извършени от инспекторите от отдел „Оперативни проверки“ на ТД на НАП – София само за първите два дни от зимната кампания. Данъчните правят проверки съвместно с екипи от МВР и представители на общинската администрация в Банско, скрити и явни, за инвентаризации и реално отчитане на оборотите.

10 от най-посещаваните заведения за обществено хранене в курорта са поставени под постоянно наблюдение, с физическо присъствие на служители на агенцията. Целта е да се сравняват оборотите, отчитани за минали периоди с регистрираните по време на проверката и при наличие на съществени различия фирмите да бъдат предлагани за пълна ревизия.

Паралелно с това инспекторите от ТД на НАП – София проверяват ски гардеробите, търговските обекти и ски съоръженията в Банско, Добринище, Разлог и Баня. Именно тук са регистрирани и най-драстичните нарушения на законодателството. Ски гардероб е работил без наличие на фискален апарат. Това дава основания на инспекторите да поискат запечатване на обекта за срок от един месец.

Още един обект в Банско ще бъде запечатан заради неиздаване на дневни отчети от фискалния апарат. Възстановяването на работата на запечатаните обекти може да стане само чрез административен съд и след плащане на наложените санкции.

Приоритет в работата на екипите ще бъдат и съвместните проверки с общинската администрация, които ще са насочени основно към апартхотелите в града. Чрез фиктивна резервация в интернет, която ще играе ролята на контролна покупка, инспекторите ще проверяват всичко, свързано с данъчното и осигурително законодателство в тези т.нар. частни квартири.

В хода на кампанията предстоят и нощни проверки, които ще се осъществяват съвместно със служители на полицията.

В курортния град е изграден координационен център, където ежедневно се отчитат и планират дейностите на съвместните проверки.