Дариха 760 лв. за инвалидна количка на 8-годишната Анна Даная от Кюстендил, самотната майка Силвия Симеонова изплаща ипотека на къщата и колата

 

Трябва да се подмени и тръбата в мозъка на болното от хидроцефалия

02-05-01-silivia-i-anna-danaqa
Анна Даная  и майката Силвия

 

760 лв. дариха общинските съветници в Кюстендил за инвалидна количка на 8-годишната Анна Даная. Тя страда от тежката диагноза спина бифида хидроцефалия епилепсия. Мозъкът на детето се пълни с вода, която се изпомпва с тръбичка. 02-05-01-anna-danaqaТръбичката е имплантирана в главата й по хирургичен път. Хидроцефалията  се проявява при бебетата още в първите три месеца на живота им. Анна Даная е в инвалидна количка и всеки ден по час и половина ходи на рехабилитация в местния Балнеосанаториум. „Всички средства са ни добре дошли, тъй като съм самотна майка. Включена съм в една програма за личен асистент, отделно от това работя в един частен хотел. С парите, които получавам като асистент на дъщеря си, плащам рехабилитацията. По здравна каса безплатни са ни само 10 дни в месеца, останалите си ги плащаме ние по 23 лева на ден“, коментира майката Силвия Симеонова. Скъпи са и медикаментите за поддържащо лечение на момиченцето, които също не се покриват по здравна каса. Бащата на Анна Даная ги изоставил още като била на две години. Малката се родила в осмия месец, а първата й операция на главата била още докато била на десет дни.

„Аз сега съм във втори клас, сега ни удължават ваканцията. Много обичам часовете по български език. Харесва ми в училище, въпреки че по някой път децата тичат измежду чиновете. Хубаво е и на рехабилитацията, там ми правят масажи. За да не ми омръзне, Дани – рехабилитаторът, ми дава една полицейска количка, за да си играя“, казва Анна Даная.

Помощ при подготовката на уроците й оказва повече майката Силвия. „Много ни е трудно, живеем в къща в село Жиленци, на която изплащам ипотека. Сега трябва да купим и нова количка. Инвалидната количка е необходима, защото Анна Даная вече порасна, износиха се колелцата, а пък и тя натежа, вече е 35 килограма. Сега ще изчакаме да се оправи времето и ще отидем в София, за да купим нова“, коментира Силвия Симеонова.

Освен заема за къщата кюстендилката изплаща й заем за кола. „Просто автомобилът ми е необходим, тъй като трябва да я придвижвам“, споделя кюстендилката. Отделно сега трябва да осигури и дървата за отопление, които струват 600 лева. Освен средства от „Българската Коледа”, които се превеждат всяка година, пари се отпускат и от Фонда за лечение на деца.