Датчанка: Убих 100 бойци на ИДИЛ, обявиха 1 млн. долара награда за главата ми

Властите в Дания я обявяват за терористка, Йоана се притеснява за живота си и се крие

iranka-1

23-годишна датчанка твърди, че е „изгубила всичко”, след като е била наречена „терорист” в собствената си държава.

Йоана е родена в бежански лагер в семейство на иранци, бягащи от случващото се в родната им страна. На 3-годишна възраст пристига с родителите си в Дания и остава в страната. Преди няколко години тя се записва да учи философия и политология в университета в Копенхаген, но прекъсва образованието си, за да отиде в Сирия и да се бие с кюрдите срещу ИДИЛ.

След като се връща обратно в Дания, тя е принудена да се крие и се притеснява, че може дори да отиде в затвора. Причината – тя е нарушила забраната за пътувания до Сирия, която е в сила в страната (забраната беше въведена от властите с цел да се предотврати възможността датчани да отидат да се бият на страната на ИДИЛ – бел. ред.)

Още през септември 2015 година Йоана получава 12-месечна забрана да пътува. На 7 декември 2016 година тя е арестувана и прекарва няколко седмици зад решетките. Йоана признава пред властите, че е пътувала до Катар през юни. Заради нарушаването на забраната я грозят шест месеца затвор.

Според британското издание „MailOnline” тя се е била в Северна Сирия от юни до октомври миналата година. В интервю, което дава за изданието, Йоана признава, че е нарушила забраната, за да може да се върне в Сирия и да се бие отново срещу ИДИЛ. Йоана твърди, че е отнела живота на 100 бойци на терористичната групировка.

„Аз съм снайперист, харесва ми да използвам ума и тялото си, за да се фокусирам за изпълнението на мисията. Трябва да бъдеш много търпелив, много спокоен и много концентриран”, разказва тя.

„Чувствах, че нямам избор, не очаквах да изгубя почти всичко заради това, че съм се била за сигурността на същата страна, която сега се опитва да отнеме свободата ми”, споделя тя.

„Аз исках да се откажа от живота си и свободата си, за да спра ИДИЛ, за да може всички в Европа да бъдат в безопасност. Това беше моят избор, но в моята собствена страна на мен се гледа като на терорист”, обяснява Йоана.

Най-големият ѝ страх сега обаче е свързан с това, че ИДИЛ искат да я заловят.  Докато била в затвора, Йоана научила, че ИДИЛ е обявил награда от 1 милион долара за главата ѝ. „ИДИЛ иска да ме хване и да ме убие или да ме превърне в секс робиня”, притеснява се Йоана. Затова сега се крие и отказва да сподели къде точно се намира.