Saturday, May 25, 2024
HomeРегионКюстендилДвадесет майсторки на печивата омесиха зелници за уникален празник в с.Жабокрът

Двадесет майсторки на печивата омесиха зелници за уникален празник в с.Жабокрът

За 16-а по ред година село Жабокрът събра майстори на зелник, фолклорни изпълнители и стотици любители на вкусни изкушения. Организатор на „Празник на зелника и сладките изкушения“ е Народно читалище “Съгласие 2007” с. Жабокрът“.

Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов поздрави председателя на читалището Милена Стоименова за усърдието и любовта, с които поддържа живи традициите и показва майсторството на жените, приготвили кулинарното вълшебство на района-вкусният зелник.

Зелникът ще заеме подобаващото му се място при развитието на кулинарния туризъм в района, категоричен бе кметът на Кюстендил. Защото това е не просто храна, а ритуал и урок по майсторлък и гостоприемство, типични за кюстендилския край.

В зелника са замесени любовта, грижата и търпението на жените посветили часове на месене и точене на изящно тънки кори, после изсушаването и надиплянето им в красиво и вкусно изкушение.

Компетентно жури оценяваше двадесет зелника по четири категории: външен вид, вкусови качества, най- тънка кора и начин на подреждане, консистенция и качество на плънката.

Снимки – Община Кюстендил, Ирина Скендерска

 

RELATED ARTICLES

Most Popular