Двама петричани с присъди за трафик на мигранти

Двама петричани бяха осъдени за трафик на мигранти. След като се признаха за виновни, единият обвиняем Яновски беше наказан с единадесет месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и 5 000 лв. глоба, а другият – Танчев, с една година и четири месеца лишаване от свобода при „строг“ режим и глоба в размер на 10 000 лв. В полза на държавата е отнет мобилен телефон Nokia.

Вчера съдът одобри споразумението, което двамата сключиха с Районна прокуратура – Петрич по обвинение за незаконно превеждане на чужди граждани през границата на страната.

На 20.04.2017 г. в землището на с. Кулата, общ. Петрич, Яновски подбудил и подпомогнал Танчев да направи опит да преведе през българо-гръцката границата група от четирима чужденци. Вечерта преди престъпното деяние в гр. София той се договорил с тях и провел телефонен разговор със съучастника си.

С лек автомобил, м. „Опел“, Яновски транспортирал чужденците до района на община Петрич, в края на автомагистрала „Струма“, в посока към Гърция, където те били поети от Танчев. Там той умишлено улеснил извършването на престъплението чрез съвети, разяснения, както и обещание по-късно да бъде пренесен отделно багажът на чужденците в Гърция с помощта на друго лице.

Определението на съда не подлежи на обжалване и има характер на влязла в сила присъда.