Двама работници пострадаха от волтова дъга във ВЕЦ „Самораново”

Мъжете са транспортирани за лечение в „Пирогов”

Двама работници пострадаха тежко от волтова дъга при инцидент във ВЕЦ „Самораново” вчера сутринта. Мъжете са на 43 и 48 години и са извършвали ремонтни дейности в съоръжението. Вследствие на късо съединение на комутационната апаратура (т.нар. „прекъсвач”) се е получила електрическата дъга, която е причинила изгарянията на работниците.
Те първоначално са били приети в частната болница в Дупница. Състоянието им обаче е наложило транспортиране в „Пирогов”.
„И двамата пациенти имаха изгаряния по лицето, а този, който беше пострадал по-тежко, имаше такива и по ръката. След като раните им бяха първоначално обработени в Дупница, мъжете бяха транспортирани за лечение в София”, каза пред „Вяра” директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Дупница д-р Бойко Полянов.
ВЕЦ-ът е собственост на „Енерго Про България” ЕАД и е разположен на река Отовица над село Самораново. Във вчерашния следобед служители на Областната инспекция по труда в Кюстендил и полицаи от Дупница работеха по установяване на по-конкретни причини за инцидента.
„Прескочила е волтова дъга и по този начин двамата работници са пострадали. Веднага изпратихме инспектори на място, които заедно със служители на полицията установяваха по-детайлните причини за инцидента. Чакам доклад от тях, който ще ни даде повече подробности”, коментира пред репортер на медията ни директорът на Инспекция по труда – Кюстендил Валентин Златински.
От МВР също потвърдиха, че злополуката се е случила, докато пострадалите са работели във ВЕЦ-а.
„Сигналът за инцидента е подаден малко след 8,30 часа сутринта. Работниците са пострадали, докато са изпълнявали служебните си задължения. Извършен е оглед на мястото на случилото се, като за случая е уведомен дежурен прокурор”, разясни говорителят на ОД на МВР-Кюстендил Катя Табачка.