Thursday, June 13, 2024
HomeАктуално от днесДва автобуса с младежи са спрени на ГКПП "Олтоманци" при Сърбия

Два автобуса с младежи са спрени на ГКПП “Олтоманци” при Сърбия

Сръбските гранични власти не допускат два автобуса с българи, тръгнали да отбележат Деня на Западните покрайнини. В автобусите пътуват ученици, студенти и родолюбци, решили да почетат паметната дата – известна и като ден на черните забрадки, съобщиха от ВМРО.

На 8 ноември се чества в знак на солидарност и протест срещу окупацията от страна на Сръбско-Хърватско-Словенската държава на българските области Струмишко, Босилеградско, Трънско, Царибродско и Кулско, предвидено в клаузите на Ньойския диктат, но извършено без санкцията на международната гранична комисия. Тази година отбелязването на черната годишнина е планувано за 6 ноември.

Автобусите не биват пропускани да минат под претекст, че не работи системата, което не отговаря на истината, защото междувременно преминават леки автомобили, твърдят от ВМРО.

Сръбските власти на пункт Олтоманци свалят от автобусите човек по човек за проверка. Разпитват ги и ги заплашват. Вече трима души са с ударен черен печат, стана ясно още от позицията им. Областният председател на ВМРО – Кюстендил пътува към ГКПП Олтоманци.

RELATED ARTICLES

Most Popular