Два нови центъра за възрастни хора и пълнолетни лица с деменция откриха в Долна баня

  • В тях подслон ще намерят общо 30 потребители, за които ще се грижи екип от 23-ма професионалисти

 

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков откри два нови центъра за настаняване от семеен тип за възрастни хора и пълнолетни лица с деменция в град Долна баня. В тях подслон ще намерят общо 30 потребители, за които ще се грижи екип от 23-ма професионалисти, предоставяйки най-добрите грижи и подкрепа. С откриването на двата нови центъра предлаганите услуги в община Долна баня вече са девет на брой, а от тях се ползват близо 200 потребители.

Церемонията по откриването бе водена от временно изпълняващата длъжността кмет на община Долна баня Анелия Петрова.

Тържествен водосвет и освещаване на сградата отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп в съслужие с енорийския свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров и свещеници от София и Долна баня.

Долна баня е сравнително малка община, но тя има една изключително добре развита мрежа от социални услуги. Министерството на труда и социалната политика приветства всяка инициатива по места, която подпомага социалната интеграция на деца и пълнолетни лица от уязвимите групи и им дава възможност за самостоятелен живот и по-добро бъдеще, каза Бисер Петков. Той посочи, че по Плана за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа до 2021 година е предвидено да се разкрият общо 100 нови социални услуги за 2140 потребители.

Петков подари на директора на социалния дом Йоан Димитров две икони, които бяха осветени по време на тържествената церемония, а той пък получи специален плакет във връзка с 45-годишнината от обявяването на Долна баня за град.

Триколоьорната лента бе тържествено прерязана от министър Бисер Петков и Белоградчишкия епископ Поликарп, след което бе плиснато и менче с вода.

Двата нови центъра за настаняване от семеен тип за възрастни хора и пълнолетни лица с деменция ще носят имената на свети Йоан Рилски и свети преподобни Симеон Стълпник.