Делото за имуществото на Братя Галеви за 4,2 млн. лв. буксува от 6 г.

Пламен Галев и Ангел Христов
  • Процесът за отнемане на престъпно придобито имущество продължава през февруари

Окръжният съд в Кюстендил насрочи нова дата за заседание по делото, което Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) води срещу Ангел Христов и Пламен Галев, за отнемане на престъпно придобито имущество.

Делото за отнемане на имущесто за 4,2 млн. лева на Братя Галеви, което се води от 2013 г. в Окръжния съд в Кюстендил, ще продължи през февруари догодина, обявиха от състава.

Заседанието е насрочено за 21 февруари. За тази дата трябва да е готово и заключението на вещите лица по поставената им допълнителна задача към счетоводно-икономическата експертиза по делото.
На последното заседание на 2 декември съдът прие допълнителното заключение към счетоводно-икономическата експертиза. Поставена беше допълнителна задача на трите вещи лица, изготвили експертизата, които получиха удостоверение за достъп до банковите сметки на двама от ответниците по делото.
Определен беше и краен срок за изпълнение на неизпълнена до момента съдебна поръчка, касаеща разпит на двама свидетели от Република Сейшели.
Делото е заведено от КПКОНПИ срещу Ангел Христов и Пламен Галев, техните съпруги и контролираните от тях дружества и е по реда на Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Искът е на обща стойност 4 250 189 лева и касае луксозни автомобили, недвижими имоти и дялове от фирми. Досега са проведени над 40 заседания, а финалът на процеса едва ли е близо, казват магистрати.

Двамата бизнесмени са в неизвестност от май 2012 година, след като влезе в сила присъдата им за по 5 години затвор за организиране и ръководене на престъпна група. Оттогава са обявени за международно издирване, което не дава никакъв резултат.