Tuesday, May 21, 2024
HomeНовиниБългарияДелян Добрев: Икономическата програма на БСП ще доведе страната ни до катастрофа

Делян Добрев: Икономическата програма на БСП ще доведе страната ни до катастрофа

 

Това означава, че са необходими 45 млрд. лв., които няма откъде да бъдат осигурени, предупреди председателят на Комисията по енергетика в 43-тото Народно събрание

34-12-01-delyan-dobrev

Икономическата програма на БСП ще доведе страна ни отново до катастрофа. Това каза председателят на Комисията по енергетика в 43-тото Народно събрание Делян Добрев по време на Петатата национална политическа академия на Жени ГЕРБ. Добрев посочи, че БСП отново са заложили в предизборната си програма един голям енергиен шлем, като към досега съществуващите проекти са добавили и 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. По думите му това означава, че са необходими 45 млрд. лв., които няма откъде да бъдат осигурени. “Отне ни осем години да разплатим 3 милиарда лева за стария енергиен шлем на БСП, сега предлагат нов – по-голям. Останалите идеи в програмата им са също толкова безумни. Причината предложенията им да са толкова далеч от здравия разум е, че имат една единствена цел – да се докопат до властта на всяка цена”, подчерта Добрев.

Делян Добрев заяви, че БСП удобно забравят, че тази година се навършват 20 години, откакто са причинили масовия фалит на банки в България. “БСП предлагат фонд за стимулиране на иновации със 150 млн. лв. от бюджета – явно са проспали целия период на управлението на кабинета “Орешарски”. Иначе щяха да знаят, че по оперативните програми от ЕС има не 150 милиона, а близо 2 милиарда лева за иновации. Това е показателно за капацитета на БСП в икономиката”, подчерта той.

Икономическият експерт бе категоричен, че в ГЕРБ знаят как да постигнат още по-висок ръст на икономиката. “3,6% за последното тримесечие на миналата година е вторият най-висок икономически растеж в ЕС. Гордеем се, че сме постигнали този икономически растеж. Заложили сме конкретни мерки в предизборната си програма, които знаем как да реализираме. Икономическият ръст е гарант за повече заетост и пo-високи доходи. За първите два месеца на тази година вече се забелязва забявяне на икономиката. Затова е важно на 26-ти март ГЕРБ да бъде първа политическа сила, за да продължи развитието на страната“, категоричен бе Делян Добрев.

Добрев представи пред дамите от ГЕРБ акценти от икономическата програма на партията. “Ще извършим много смела реформа като направим така, че гражданите и бизнеса да не трябва да осигуряват документи на администрацията. Хората ще трябва да подават единствено молба за дадена услуга и да дават съгласието си за това администрацията да си набавя сама необходимата информация и документи. През 2016 г. са издадени над 998 250 удостворения за липса на задължения от НАП. Това са 1 млн. изгубени работни човекодни. Само заради този документ БВП е със 160 милиона лева по-ниско. Изчисленията ни показват, че около 2 млрд. лв. се губят от БВП на година, от загубата на време по институциите. Трябва максимално бързо да премахнем административната тежест от гражданите и бизнеса и да я прехвърлим на администрацията. Това действие само по себе си ще доведе до над 2% по-висок от сегашния ръст на икономиката “, обясни той.

Друга мярка, заложена в програмата на ГЕРБ, е драстично увеличение на средствата по Закона за насърчаване на инвестициите, посочи Делян Добрев. Към момента размерът им е 5 милиона на година и поради недофинансиране губим инвестиции, които отиват в Сърбия, Македония и Румъния. У нас има добър пример как тази политика работи. Вече има над 140 предприятия в двете икономически зони край Пловдив, а направените там инвестиции са за над 1 млрд лв. Наемат се работници от Пазарджик, Смолян и други близки области. “Изпълнението на мярката ще ни позволи мултиплицирането на този успех на поне още две локации в Южна България и три в Северна България“, посочи още икономическият експерт от ГЕРБ.

 

Снимка

Делян Добрев

 

RELATED ARTICLES

Most Popular