Денис Александров продава колата си, за да помогне на малкия Жорко от Перник, Крум Георгиев: Севетниците да даряват 10% от заплатите си за болните деца

 

Цял Перник откликна на призива за помощ, ресторанти и заведения даряват оборота си, момичета разпродават балните си рокли, Марио Алексов обяви на търг любимата икона на семейството си28-02-02-1

 

24-годишният перничанин Денис Александров обяви за продан любимия си тунингован автомобил „Фолксваген Пасат”, а парите ще дари за лечението на 12-годишния Жорко. Цял Перник откликна и се включи в битката за живота на момчето, след като приятелка на семейството би тревога в социалната мрежа, че детето се нуждае от помощ. „Като знам, че Жорко е болен, нямаше как да шофирам автомобила си и да се чувствам добре. Изобщо не съм се колебал, знам, че това е единственото правилно решение“, казва Денис, който е вложил за подобренията в колата около 15-20 хил. лв., а сега очаква да вземе за нея 6000 лева, но не съжалява.

Денис обаче не е едиственият, притекъл се на помощ. Марио Алексов обяви на търг любимата икона на семейството си на св. Георги. Момичета продават балните си рокли, собственици на дюнерджийница в Перник вече два дни свиват дюнери, а всеки изкаран лев от оборота ще отиде за лечението на Жорко! Един от най-престижните ресторанти в града също излезе със своя аналогична инициатива. Младежи от БСП и неправителствени организации и много перничани организират благотворителен базар на 14 февруари. В някои детски градини вече поставиха касички за събиране на помощи. Община Перник и ансамбъл “Българе” също се включват в благотворителната кауза в помощ на Георги Валентинов. Кутии за дарения ще има и преди зрелищния спектакъл „Осмото чудо”, който ще бъде на 16 февруари от 19 часа в Двореца на културата. Обикновени хора пък внасят кой колкото може в дарителската сметка на малчугана. Във фейсбук Петър Кирилов написа, че ако всички дадем по 10-20 лева, проблемът с необходимите средства за лечение на Жорко ще бъде решен.

Жорко не е единственото, застигнато от такава трагедия дете. Подобна е съдбата и на малката Ани. Затова от Двореца на културата организират концерт в помощ на Ани и Жорко. Концертът ще се състои на 4 март в Двореца на културата. Входът ще бъде 10 лв. Организаторите поясняват още, че в деня на събитието ще бъдат поставени кутии за дарения за двете отделни каузи.

Бизнесмените в града също запретнаха ръкави и създадоха фондация „Да подарим нов живот”. Крум Георгиев, който е един от  най-запалените радетели на инициативата, обяви, че се стремят да съберат възможно най-пълна информация за всички онкоболни деца в региона. Те замислят да поискат от пернишките съветници да даряват 10% от заплатите си за нуждите на болните деца на Перник, а фирмите, които изпълняват обществени поръчки в общините, да даряват в края на годината 3% от печалбата си на фондацията.

Преди дни в клиника в Турция 12-годишният Георги Валентинов се подлага на изследвания. Скенер и ядрено-магнитен резонанс показват наличие на два тумора. Назначена е лъчетерапия, която ще бъде с продължителност 60 дни и ще струва 20 000 лв. Ден престой в болницата с назначените изследвания струва 6208 турски лири. На ден цена за престой в хотела им е 60 евро. Последващата химиотерапия ще бъде на стойност 100 000 евро.

Банковата сметка, на която може да се помогне, е: IBAN: BG98FINV91501316905961, BIC FINVBGSF, титуляр: Георги Георгиев Валентинов