Денят на будителите в Благоевград: Музейни дейци на протест заради обидно ниски заплати

Хиляди представители на различни културни институции в страната и свободни артисти излязоха на протести в различни градове на България в Деня на народните будители с искане за увеличаване средствата за култура. Те издигнаха лозунги, че е време за повече от 0,4% за култура, които са заложени в Бюджет 2024. На много места в страната на плакатите пишеше “Колтуратаомря: Време е за повече от 0,4% за култура”. Протестите са организирани от синдикалните организации в сектора на изкуствата.

В Благоевград музейни работници излязоха на символичен протест пред сградата на музея.

Протестът не е продиктуван само от искане за достойно заплащане, каза пред журналисти директорът на културната институция д-р Кирил Алексиев. Те настояват и за достойна издръжка на музеите, посочи той. „Както вижте, личат белезите на времето пред сградата и в края на краищата стандартите за издръжка на музеите са изключително недостатъчни и за нас е унизително да се налага да се молим, за да можем да изпълняваме нашите задължения, които са ни вменени по Закона за защита на културното наследство“, каза д-р Алексиев, цитиран от БТА.

Ние сме хората, които пазят паметта и са лицето на държавата пред хората, които посещават нашата страна, допълни музейният директор. Той отбеляза, че миналогодишните протести на ангажираните в сферата на културата не са дали очаквания резултат. По думите му вече разликата в заплащането на ангажираните в сферата на културата и на образованието вече е „ужасяваща“, а това води до загуба на квалифицирани кадри. „Загубата на такива кадри означава, че на нас ни става все по-трудно да изпълняваме нашите задължения по опазване на културно-историческото наследство“, отбеляза д-р Алексиев.

Според директора на музея в Благоевград до няколко години кадровата криза ще бъде голяма, а музеите „по естествен начин ще се превърнат сами по себе си в музейни експонати, ако продължава неглижирането на проблема“. Д-р Кирил  Алексиев е на мнение, че част от проблемите са свързани с „неадекватните европейски програми и проекти“, които не са съобразени с нуждите и изискванията на музеите. „Не може да се прави обучение за дигитализация при положение, че покривът може всеки момент да ти падне на главата“, каза той и допълни, че в музейните сгради се съхраняват културно-историческите ценности, които са общонационално богатство.