Депутатът Ивайло Константинов чака повиквателна за участие в две комисии, обеща: Дупница ще има филиал на ВУЗ с профил, какъвто няма в Европа

Ивайло Константинов

Ще кандидатстваме пред ЕС с мащабен проект за ски писта, планираме развитие на туризма чрез използване минералните води в Сапарева баня и Кюстендил, търсим находища в община Дупница

Ще работим за реставриране на Германея, античното селище в Червен брег и туристическа атракция „Бели път”

Ще задействаме изграждането на скоростен път от Кюстендил до Ихтиман, приоритет ни е и коридор №8, заяви депутатът от ГЕРБ на първата пресконференция след влизането си в парламента

Депутатът от Дупница Ивайло Константинов най-вероятно ще бъде в две парламентарни комисии – по труда и социална политика и транспортната.

„Филиал на ВУЗ в Дупница ще има, работим усилено за това. Вече има светлина в тунела. Няма да издавам подробности, до момента, в който не е сигурно, но ние не работим за филиал, който ще бъде един от многото. Работим за филиал с профил, какъвто няма в България, дори в Европа, което гарантира обучение на кадри на едно качествено различно ново ниво, и не се конкурира с други”, заяви Ивайло Константинов на първата си пресконференция в качеството си на депутат. Той обяви, че е отворен за проблемите на хората и диалог с тях, като уточни, че всеки може да се свърже с него чрез електронна поща: IVAYLO.KONSTANTINOV@parliament.bg.

Стана ясно, че на имейла хората могат да дават заявки за приемни, каквито ще се организират всеки вторник от 11 часа. Приемните няма да бъдат само в общинските центрове, а и в малките населени места, като там информацията ще се подава чрез кметствата. Къде ще бъдат приемните, ще се обявява от вторник за вторник. Приемната ще бъде обявявана на сайта на ГЕРБ-Кюстендил, ГЕРБ-Дупница и на личния профил на Константинов. Като единственото условие във връзка с приемните той постави, че е необходимо да се посочват имената на заявителя и темата, за да има време за подготовка. Разбра се още, че за среща в малко населено място ще бъдат нужни поне две искания от граждани.

Новоизбраният депутат протегна ръка към общините, като беше категоричен, че всички общини могат да разчитат на неговото съдействие по отношение на кандидатстването с проекти.

„Създаването на качествен туристически продукт чрез използване природните дадености на региона, разкриването на филиал на висше учебно заведение (ВУЗ) в Дупница и изграждането на скоростен път Кюстендил-Ихтиман (коридор №8) остават приоритети на ПП ГЕРБ, правителството и народния представител Ивайло Константинов. Константинов напълно препотвърди приоритетите на партията и обещанията си, дадени по време на предизборната кампания. Коментира и резултатите от вота на 26 март.

„С посланията си преди изборите стигнахме до гражданите. В резултат на всичко това предварителната прогноза, която заявих пред вас, че област Кюстендил ще бъде сред 10-те първенци на България не само че се потвърди, а е трета по резултат в България за ГЕРБ. Имаме и някои рекорди в национален мащаб, като Дупница и Сапарева баня. В Сапарева баня ГЕРБ получи 46% от гласовете, а в Дупница – 41%”, заяви Константинов. Депутатът подчерта, че получените от него преференции не са предизвикани.

„Преференциите, с които гражданите лично ми гласуваха доверие, ме задължават да изпълня и да отговоря на очакванията на хората. Сега и тук в началото на този мандат искам да кажа, че ще препотвърдя всичко, което си говорихме по време на предизборната кампания, и че моята основна задача ще бъде да повишим качеството на живот в региона като цяло”, посочи Константинов.

„Ще работим за създаването на един качествен туристически продукт, туристически бранд, който да ангажира природните дадености на региона, а именно – имаме минералните води в Сапарева баня и Кюстендил, ще търсим такива находища на територията на община Дупница, ще работим за това античните селища Германея в Сапарева баня и в Червен брег да бъдат реставрирани, така че по линия на културния туризъм да създадем обекти, които да представляват туристически интерес. Ще работим за туристическа атракция „Бели път”. Планът е доста амбициозен в тази посока и ако успеем да сътворим проект, с който директно можем да кандидатстваме през Европейския съюз, ще използваме тази възможност. Ако ли пък не, ще работим в посока възстановяване на Бели път като туристическа пътека, в най-лошия случай. Ще работим за ангажиране на ресурс в родното място на св. Иван Рилски – с. Скрино, и Руенския манастир. Ще презентираме този туристически продукт на всички световни туристически изложения, на които България присъства, министър Ангелкова препотвърди това. Надявам се, че заедно с общинските земи, които имаме в подножието на Рила, непосредствено до въпросния Бели път, да се ангажира и интерес по отношение на ваканционен туризам на граждани извън община Дупница и Кюстендил като цяло. Част от този проект е ски пистата, която презентирахме вече. Тя е извън територията на парк „Рила” и не касае щети на природата – изсичане и каквото и да било в тази връзка. Ако успеем да презентираме един наистина работещ голям проект директно пред Европейския съюз, за което лично аз ще работя с всички сили, това определено ще доведе до интерес в местното население от инвестиции в туризма. Знаете много добре, че туризмът води след себе си развитие на няколко сектора като хотелиерство, ресторантьорство, транспорт”, каза Константинов.

Депутатът поясни още, че паралелно ще се работи и за реализацията на няколко други идеи. „Това са индустриалните зони в града, които ще привлекат интерес по отношение на ситуиране на производства и логистични центрове. Част от това намерение е изграждането на скоростен път от Кюстендил до Ихтиман, т.е. коридор №8, Македония – Турция, защото това ще изтъкне предимствата на общини като Кюстендил, Дупница и Сапарева баня. Всичко това е изключително пряко свързано с реформата в образованието и здравната система. Всички ние в групата на ГЕРБ си даваме ясна представа за това, че инвеститорите се вълнуват първо от стабилна политическа ситуация, след това от стабилна правна система и не на последно място от обучени кадри, каквито за съжаление в момента нашата образователна система не е способна да произведе поне в количеството и качеството, което очакват инвеститорите”, допълни народният представител. Константинов отбеляза, че е изключително доволен от това, че образователният министър Красимир Вълчев е от квотата на ГЕРБ и изключително добър експерт.

Ивайло Константинов направи и изявление във връзка със случващото се в Общинския съвет в Дупница: „Крайно разочарован съм още от първата извънредна сесия след моето напускане на Общинския съвет. Апелирам пред всички общински съветници, че имиджът на институцията не се прави от държавата, а от самите съветници. Призовавам всички съветници за по-толерантен тон, защото мисля, че в рамките на тези 2 г. показахме, че с диалог и толерантност се постига много. Всички тези, които мислят, че това е арената, на която трябва да правят политически дивиденти, според мен грешат. Призовавам да отстояват своите политически платформи с конкретни инициативи и действия, с докладни, а не с обидни думи и нападки едни към друг”, скастри бившите си колеги Константинов.

По отношение на избора на председател на Общинския съвет бившият шеф на местния парламент каза: „Получи се така, че групата общински съветници излъчи един кандидат, който не беше възприет от общинското ръководство, и затова се наложи кандидатът, който прецени общинското ръководство, да бъде предложен и гласуван на сесия. Това по никакъв начин не доведе до противопоставяне в групата. Напротив, номинираният от групата общински съветници Йордан Йорданов декларира пред всички, че ще се съобрази с решението на общинското ръководство, каквото и да е то”.

Константинов не подмина и болезнената тема за МБАЛ „Св. Ив. Рилски”: „По отношение на общинската болница се създаде някакво фалшиво напрежение. Всички политически сили единодушно заявяваха подкрепа за намерението временният управител да изтегли кредит, за да покрие просрочения дълг. Включително и ние от ГЕРБ, включително и кметът, и зам.-кметът в лицето на Методи Чимев и Олга Китанова. Някой очевидно се опитваше в този процес да създава очаквания, че едва ли не ПП ГЕРБ и общинското ръководство са против това да се случи, при положение че за този кредит аз бях инициаторът, който пръв възприе идеята от бившия вече управител д-р Миков”.

Ивайло Константинов категорично опроверга информация, че като шеф на РЗОК-Кюстендил, в периода 30 юли 2010-25 юли 2014 г. д-р Матей Попниколов е наложил 60 000 лв. глоба на общинската болница.

„Създадоха се и някои напрежения по отношение на нашия общински съветник и бивш председател на партия ГЕРБ в община Дупница д-р Попниколов. Очевидно някои политици използват темата, за да станат по-популярни.

Официалната информация е, че за периода, в който Попниколов е бил директор на Здравната каса, имуществените санкции по наказателни постановления са в размер на 45 450 лв. Има официално писмо. Някой разнасяше един пасквил, който включва незнайно какви цифри, който е работен под натиск. Твърдя го и след разговор с гл. счетоводител на общинската болница. Целта на това занимание вероятно е била да бъде омаскарен д-р Попниколов заради това, че работи в частната болница и се е опитвал и е правел санкции на общинската болница. Тук фигурират кредитни известия на централата на НЗОК, това са един вид неизяснени, неплатени задължения, фигурират периоди, които не са в неговото управление, фигурират неплатени съдебни дела, водени от различни искатели към болницата”, каза народният представител.

Той обяви още, че за де не бъде в конфликт на интереси, ще се откаже от председателството на сдружението с нестопанска цел „Духът на Дупница”, от което смятат да изградят паметник на дупнишките барикади. Още следващата седмица ще се проведе събрание и ще бъде избран нов председател, каза бившият ОбС шеф.