Saturday, July 27, 2024
HomeРегионДупницаДесетки групи от цяла България идват на фестивала в Крайници

Десетки групи от цяла България идват на фестивала в Крайници

Организаторите търсят финансова помощ

Фолклорни формации от цялата страна ще се включат в националния фолклорен фестивал, който ще се проведе в дупнишкото село Крайници. Заявки за участие са дали десетки групи.

„В читалището ни кипи усърдна организация за I Национален фолклорен събор-фестивал “Между Верила и Рила с традиции в бъдещето”. До момента имаме подадени заявки от фолклорните групи по народни танци, ансамбли и фолклорно пеене от читалищата на селата Самораново, Бистрица, Червен брег,  Джерман, трио „Авлига” на НЧ “П. Яворов” в община Дупница, НЧ “П.К Яворов 1926”  – с. Мещица , община Перник, НЧ “Надежда 1929”, с. Рельово, община Самоков, НЧ “Пробуда 2002” – с. Злокучене, община Самоков, Бобошево, Мало село, Големо село, гр. Кресна – НЧ “Култура 2008”. Не мога да изброя всички, но ще бъдат участници от цяла България. Празникът ще започне още в петък вечерта,  с участието на ученици от ОУ “Христо Ботев” и детската градина в с. Крайници, „Денс машийн”  и Клуба по народни танци на Дилиана Диканска от Дупница. След тържеството е музикалната програма,включваща изпълнения на оркестър „Роял бенд”- Благоевград. В събота фестивалът ще бъде откритот талантите на село Крайници. Следват водосвет от отец Радослав Ваклин,поздравителен адрес от кмета на община Дупница Методи Чимев, като има вероятност да бъде заместен от експерта в общинския отдел за култура и образование Ценка Стоянова, поздравителен адрес на кмета на село Крайници Мариана Димитрова и конкурсната програма, която ще продължидо 17:30-18:00 часа, в зависимост от броя на групите от участници. След това е награждаването, като наградите на участниците, които няма да успеят да останат до края, ще им бъдат изпратени по Еконт или Български пощи. На финала ще бъде музикалната програма на оркестър„Мело бенд”-Благоевград”, каза Кристина Косовска от НЧ „Развитие 1910 г.” – Крайници. От читалището излязоха с призив за финансова помощ за организацията на първия по рода си за селото фестивал.

Както писахме, фестивалът се организира от НЧ „Развитие 1910 г.” – Крайници,  кметство Крайници и община Дупница и е на 10 юни(събота). „Фестивалът сам по себе си е мащабен,но това което повечето не знаят ,е, че е свързан с големи средства за цялата организация. Разбира се, има финансиране от община Дупница, но то не покрива всичко по направата му. Затова се обръщам и моля всеки желаещ да помогне, нека да се обединим и да помогнем за направата му”, апелира един от организаторите във фейсбук групата „Забелязано в Крайници и околността”, където са публикувани и банкова сметка, и телефони за контакти.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular