Десетки хиляди българи под прицела на указите на Тръмп, облекченията за хора без траен легален статут вече не важат

 

21-13-02-protest-trumpДесетки хиляди българи без легален статут в САЩ са вече под прицела на новия президент Доналд Тръмп. В Съединените щати от няколко дни продължават протести против указа на новия президент, който забранява влизането в страната на граждани от седем страни с предимно мюсюлманско население. Това е само един от серията му антиимиграционни укази, които изглежда създават страх у имигрантите – особено тези, които нямат легален статут. Сред тях са и десетки хиляди българи.

Всички наши сънародници отвъд океана, с които са разговаряли от Нова тв, отказват да застанат пред камерата, защото ги е страх за тяхното и на техните семейства бъдеще в САЩ. Досега българите дори без зелена карта не са живели в страх от депортиране. Но облекченията за хора без траен легален статут вече не важат.

Тръмп нареди на градските и щатските власти да докладват имиграционния статут на всеки задържан, дори и за дребно престъпление, като каране в нетрезво състояние, например.

Президентът заплаши, че ще спре парите на градове убежища за имигрантите без статут като Чикаго, Ню Йорк, Сан Франциско, ако не се съобразят с новите изисквания. Кметът на Маями вече се съгласи, за да не загуби федерално финансиране.

“Българите без статут остават притеснени”, казва юристката Кристина Крилчев, имиграционен адвокат в Лас Вегас.

„Телефоните ми не спират да звънят – споделя тя. – Звънят от тук, звънят от България. И даже такива, които вече са в процедура, не са абсолютно нелегални, най-вече се притесняват от новите настроения, които неминуемо ще настъпят след тази промяна в законите.”

Новите настроения ще се отразят и на преговорите за отпадането на американски визи за българи. Ще стане много по-трудно, убеден е и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е в САЩ за участие в молитвена закуска с присъствието на Доналд Тръмп.

 

снимка

”Омразата никога не надделява” – протест против мерките на Тръмп