Saturday, July 27, 2024
HomeНовиниСвятДесетки хиляди българи под прицела на указите на Тръмп, облекченията за хора...

Десетки хиляди българи под прицела на указите на Тръмп, облекченията за хора без траен легален статут вече не важат

 

21-13-02-protest-trumpДесетки хиляди българи без легален статут в САЩ са вече под прицела на новия президент Доналд Тръмп. В Съединените щати от няколко дни продължават протести против указа на новия президент, който забранява влизането в страната на граждани от седем страни с предимно мюсюлманско население. Това е само един от серията му антиимиграционни укази, които изглежда създават страх у имигрантите – особено тези, които нямат легален статут. Сред тях са и десетки хиляди българи.

Всички наши сънародници отвъд океана, с които са разговаряли от Нова тв, отказват да застанат пред камерата, защото ги е страх за тяхното и на техните семейства бъдеще в САЩ. Досега българите дори без зелена карта не са живели в страх от депортиране. Но облекченията за хора без траен легален статут вече не важат.

Тръмп нареди на градските и щатските власти да докладват имиграционния статут на всеки задържан, дори и за дребно престъпление, като каране в нетрезво състояние, например.

Президентът заплаши, че ще спре парите на градове убежища за имигрантите без статут като Чикаго, Ню Йорк, Сан Франциско, ако не се съобразят с новите изисквания. Кметът на Маями вече се съгласи, за да не загуби федерално финансиране.

“Българите без статут остават притеснени”, казва юристката Кристина Крилчев, имиграционен адвокат в Лас Вегас.

„Телефоните ми не спират да звънят – споделя тя. – Звънят от тук, звънят от България. И даже такива, които вече са в процедура, не са абсолютно нелегални, най-вече се притесняват от новите настроения, които неминуемо ще настъпят след тази промяна в законите.”

Новите настроения ще се отразят и на преговорите за отпадането на американски визи за българи. Ще стане много по-трудно, убеден е и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е в САЩ за участие в молитвена закуска с присъствието на Доналд Тръмп.

 

снимка

”Омразата никога не надделява” – протест против мерките на Тръмп

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular