Tuesday, May 28, 2024
HomeРегионПерникДете от Перник е със съмнение за остра вяла парализа

Дете от Перник е със съмнение за остра вяла парализа

Дете от Перник е със съмнения за остра вяла парализа. То е на 12 години е и настанено за лечение и извършване на необходимите изследвания в СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев”. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Острата вяла парализа е вирусно заболяване, от което най-често страдат децата. Симптомите на болестта в началото наподобяват тези на грипа, но на втория или третия ден се появява пареза на различни мускули, най-често на лицето. В този период болният изпитва болка, а движенията в засегнатите мускули са ограничени. Острият стадий на заболяването продължава около седмица, след което започва възстановяване.

Открита на време болестта е напълно лечима, но може да доведе и до трайни последствия.

През изминалата седмица в региона са регистрирани и 10 случая на варицела, като разпространението на заболяването бележи спад. Половината от заразените са във възрастовата група 1-4 г., но има и един 34-годишен пациент. Случаите са регистрирани в общините Перник и Радомир.

В областния център е регистриран и един случай на Хепатит Б. Касае се за жена на 58 г. Болестта е открита при профилактични изследвания. Лицето е без оплаквания и проявления, уточняват от РЗИ-Перник.

RELATED ARTICLES

Most Popular