Saturday, July 27, 2024
HomeРегионБлагоевградПочина 5-годишно дете от с. Стоб, родителите два пъти са викали Спешна...

Почина 5-годишно дете от с. Стоб, родителите два пъти са викали Спешна помощ

Прокуратура и ИА “Медицински надзор” проверяват случая

5-годишно дете почина, след като се наложило родителите му два пъти да викат Спешна помощ от гр. Рила. Трагедията се разиграла в неделя вечерта в родното им с. Стоб.

„Първия път отидох на адреса около 23 ч. по сигнал за дете с болки в корема. Родителите казаха, че детето през деня е имало разстройство. Прегледах го, но нямаше нищо притеснително. Беше в добро състояние, без температура, със спокоен корем и нормално дишане. Обясних на майката какво да прави, за да спре диарията. Предписах и свещички против повръщане, за да не се обезводни, защото в града е плъзнал вирус с повръщане и разстройство“. Това каза д-р Владимир Пандев, който е прегледал момченцето.

Около 1 ч. при спешните медици отново е получено обаждане от същия адрес, че детето е получил гърч.

Родителите обяснили, че след първото посещение на лекаря, са отишли в Благоевград, за да купят предписаните лекарства и когато се върнали открили детето си в безпомощно състояние, пише “24 часа”.

Когато д-р Пандев отишъл отново в дома, установил, че 5-годишното момче е без жизнени показатели. Въпреки това е предприел реанимационни действия. Той веднага с линейка го е транспортирал до Спешно-приемно отделение в болницата в Благоевград. И там реанимационен екип повече от 40 минути се е борил за живота на детето, но то е било починало.

Най-вероятно е повърнало в съня си и се е задушило.

Директорът на областната болница д-р Димитър Димитров каза, че детето е пристигнало в клинична смърт – без жизнени показатели, без дихателна и сърдечна дейност. Започнати са веднага реанимационни действия, извикан е ренимационен екип, който е започнал с изкуствена вентилация, апаратна вентилация, обдишване, но без резултат, съобщи БНР.

Въпреки безспорните доказателства, че 5-годишното дете е докарано в Спешно приемно отделение без жизнени показатели, директорът на болницата е наредил да се направи вътрешна проверка.

“Вътрешна комисия все пак да разследва случая, макар че нямам никакво съмнение”.

По закон при смърт на дете задължително се назначава аутопсия, освен ако родителите категорично не откажат такава.

От прокуратурата в Благоевград потвърдиха, че е образувано досъдебно производство, което ще бъде препратено по компетентност в Кюстендил, тъй като смъртта на детето е настъпила преди да бъде прието в благоевградската болница.

По случая е започнала проверка и на агенция “Медицински надзор”. Ще бъдат спешна медицинска проверени МБАЛ Благоевград, филиалът за спешна помощ в Рила и личния лекар на детето.

Припомняме, че дейността на Центъра за спешна помощ в град Рила стана обект на няколко поредни проверки от МЗ и ИА “Медицински надзор”. Това стана след като д-р Панчо Панайотов внесе сигнали извършени  нарушения и погазване на добрите медицински практики в местния филиал.

Бившият народен представител от зората на демокрацията нееднократно насочва внимание на контролните органи към Министерство на здравеопазването за пропуски и липсата на организация в ЦСМП – Кюстендил. В свой сигнал до ИА “Медицински надзор” д-р Панайотов изрази и сериозни съмнения, свързани с фалшифициране на официални документи, диагнози и лечение на пациенти, модифицирана амбулаторна практика, нарушаване на медицинската етика, както и на установените стандарти при лечението на пациентите.

В началото на месец април питане до министъра на здравеопазването в НС внесоха и депутатите от ГЕРБ-СДС в област Кюстендил Радослава Чеканска и Христо Терзийски. Двамата настояха за отговори, свързани с установяване на допуснати нарушения, касаещи дейността на ръководството на  ЦСМП – Кюстендил, липсата на електронна система в центровете за спешна помощ в областта, както и ревизия на резултатите от  извършена проверка от страна на ИА „Медицински надзор“ (ИАМН) в Центъра за спешна помощ в град Рила.

RELATED ARTICLES

Most Popular