Wednesday, May 22, 2024
HomeЗДРАВЕЗдравеДиетоложката д-р Людмила Емилова: Житният пост на Дънов обновява тялото и повдига...

Диетоложката д-р Людмила Емилова: Житният пост на Дънов обновява тялото и повдига духа

 

Лесно приложимо е – 100 г жито, оставено за 1 нощ в плътно затворен термос с литър вряла вода, 3 ябълки, 9 ореха и мед

 %d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b5

Постите, съчетани с лечебно гладуване, правят чудеса при овладяване на много от болестите, закичени с етикет „нелечими“. Д-р Емилова разкрива какво трябва да се прави по време на житния режим на Петър Дънов. 

– Д-р Емилова, днес е датата за започване на житния режим на Петър Дънов. Какво е Вашето мнение за него и как се отразява той на организма? Той е по-скоро диета или начин за прочистване на организма?

– Системата на великия българин Дънов е пример за постигане на хармония между духа и тялото. Лесно приложима е и се прави с дарове на родната земя – 100 г жито, оставено за 1 нощ в плътно затворен термос с литър вряла вода, 3 ябълки, 9 ореха и мед. В последните години вместо грухано жито много хора ползват лимец. Това е добър избор, защото той е диплоидна пшеница и прародител на модерните сортове пшеница, отглеждани индустриално днес. Глутенът в него не е така агресивен заради вида на глиадина в състава му. Лимецът има максимално количество микронутриенти на калория и освен това насища добре.

Прочистването с жито е много ефективно за сбогуване с последиците от отрупаните празнични трапези и зимното обездвижване. Според съветите на Дънов то се ориентира по февруарското новолуние (11 февруари т.г.) и в периода преди пролетното равноденствие, посочвано от него за начало на новата година.

– Можем ли да се излекуваме с него?

– Много от моите пациенти, прилагали житния режим, споделят, че се чувстват обновени – изхвърлят се отрови от организма, мобилизират се защитните сили, настроението лети нагоре, а килограмите – надолу. При всеки човек има и строго индивидуални прояви и е добре да се проведе предварително консултация с лекар, запознат с природонаучната медицина.

– Веднага след периода, подходящ за спазване на житния режим, започват Великденските пости. Добре ли е режимът да се спазва от хора, които са решили да спазват и целия пост?

– Неслучайно Дънов е наричал това свое предписание пост. И вероятно неслучайно е подбрал близостта на житния и великденския пост. Дългогодишната ми практика показва, че добри резултати се постигат при по-продължително изключване на животински храни, бяло брашно, бяла захар, сол, индустриално произведени продукти. В седмиците преди Великден си набавяме всички потребни ценни вещества от зеленолистните и други зеленчуци, варива, ядки, плодове, пълнозърнести храни. В определени дни се хапва риба, а без забрана са безгръбначните морски дарове, както и охлювите. Те са депо на белтъчини в комбинация с ценни минерали и микроелементи. Жалко е, че сънародниците ни не отделят време и внимание на здравето си и започват с грижите едва когато ситуацията излезе от контрол. В нашия медицински център търсят спасение хора с тежки диагнози, извървели дълъг път в лабиринта на официалната медицина. Те са и най-стриктни в програмата ни и с най-впечатляващи резултати.

– Кое е най-важно при спазването на житния режим?

– Както отбелязах, житният пост обновява тялото и повдига духа. Изхвърляме отрови и от мисленето си и можем да тушираме последиците от неизбежния за модерния градски човек стрес. За да е пълноценен режимът, е добре да се откъснем от обичайното всекидневие, да попаднем в спокойна среда и да се заредим с храна – на морския бряг, в борови гори или в близост до водопад. Важен е и подборът на продуктите. Ябълките може да вземем от селска градина, вече има много фермерски пазари, радващи се на заслужена популярност. Орехите трябва да са без дъх на гранясало, защото този процес ги прави опасни за здравето. Захранването се прави с т.нар. ангелска супа. Към картофите и морковите, които съдържа, в никакъв случай не бива да се прибавя сол. Тя ще предизвика отоци около очите и подбедриците, бързо връщане на килограми и повишаване на кръвното налягане.

– А какво е мнението Ви за стриктното спазване на поста, как се отразява той на организма?

– Постите са дълбоко вкоренени в националната ни традиция. Месо от прясно заклано животно се е консумирало само на празник и винаги според сезона. Трапезата е била с обредно значение и фамилиите се събирали не толкова за лакомства, а за да общуват. През по-голямата част от годината храната е била постна и приготвена със земните дарове от градината пред дома. Консумирали са се много зеленчуци и плодове, бобови растения, ядки, хлябът се приготвял с квас. Консервирането на храни за зимата ставало с ограничено количество сол и чрез естествена ферментация. С предимство са били изсушените плодове и зеленчуци. Днес много млади хора се опитват да върнат всичко споменато в начина си на живот и това ме прави много щастлива. Ако успеем да научим децата и внуците си как да живеят в хармония с природата, идващите поколения ще са по-здрави и устойчиви. Постите, съчетани с лечебно гладуване, правят чудеса при овладяване на много от болестите, закичени с етикет “нелечими” от официалната медицина, като високо кръвно налягане, диабет тип 2, алергии, гастрити и язви, астма, хроничен бронхит, чести бронхо­пневмонии, стерилитет и др.

– Какви грешки най-често може да допуснат хората?

– Сериозна грешка е след период на изключване на животински храни да се започне прекаляване с тях. Добрите резултати се унищожават и връщането към стари вредни навици предпоставя да се чувстваме и да изглеждаме зле. Съветът ми е да се консумира един вид животинска храна веднъж седмично, като задължително си я набавяме от отговорен производител, на когото имаме доверие.

– Доколко е добре постите или житният режим да се съчетават със спорт?

– При някои хора около втория-третия ден се появяват оплаквания от отпадналост, главоболие, обложен език и др. Те са израз на започващите процеси на дезинтоксикация и бързо преминават. Препоръчителни са разходки на открито, плуване, народни или спортни танци, йога, цигун, каланетика, пилатес и др. Но големи физически натоварвания трябва да се избягват, защото при тях се изразходва много енергия, а тя е нужна за изчистване от отровите, натрупани от храните боклуци и стреса.

– По време на постите много хора заменят животинските продукти с въглехидратни храни – тестени закуски, картофи или ориз. Дебелее ли се по време на постите и как да се избегне този резултат?

– Има много хора, за които постите са нещо като поредна диета. Спазват ги по някакъв изкривен начин и се чудят защо, вместо да станат стройни и сияйни, са постоянно изморени и сърдити на света. Тук попадат и наричаните от мен вафлени вегетарианци. Няма как да се тъпчеш с лъскаво опаковани продукти и да постиш. Важно е да се приемат естествени продукти в тяхната цялост и да се осигурява разнообразие. Вариантите са безброй – пресни и сушени плодове, приготвени на пара зеленчуци, боб, леща, нахут, елда, смутита от зеленолистни, покълнали семена, ядки. С тях се набавят всички потребни микро- и макронутриенти и се постига здраветворящ баланс.

– Кога гладът лекува и кое е важно да знаем, ако решим да се подложим на лечебен глад?

– Лечебният глад е известен на човечеството от древни времена. Поредното съвременно научно признание той получи съвсем наскоро. На 10 декември 2016 г. Нобеловата награда за физиология или медицина бе връчена от шведския крал на японския учен Йошинори Осуми за работата му в изясняване на механизмите на автофагията – ключов процес за разграждане и обновяване на клетъчни компоненти. Той доказа, че при глад клетката преминава процес на изчистване и самообновяване. При тази новина изпитах невероятно чувство на радост и задоволство. И в същото време се питах защо не сме сред претендентите за престижното отличие. Имаме наследството на Лидия Ковачева – уникалната българска система за лечебен глад с плодове, чай и мед, имаме събраната статистика от повлияване на десетки хиляди пациенти… Кога ще започнем да се гордеем с постиженията си, вместо да ги охулваме или премълчаваме? Убедена съм, че всеки има право да се погрижи за здравето си по най-добрия начин. За да го направи, е достатъчно да бъде информиран. Гладът лекува по невероятен начин. На пръстите на едната ръка се броят диагнозите, при които не бива да се прилага – повишена функция на щитовидната жлеза, някои тежки генетични заболявания и терминални състояния.

– Според Вас хората обръщат ли достатъчно внимание на тялото си и зависимостта между здравето и това, с което се хранят? Станаха ли “модерни” диетите?

– Диетите не са излизали от мода, но както казах, ефектите им често са съмнителни. Често имам повод да сравня грижата за тялото с това за автомобила. Не щадим средства да го оборудваме, застраховаме, зареждаме с качествено гориво, а толкова всеотдайни ли сме към здравето си? В нашия медицински център постоянно идват хора от цял свят, за да направят профилактика и да се заредят с енергия. А сънародниците ни чакат да получат тежки увреждания и тогава са готови на всичко. Може би причината е, че в европейските страни, Русия и САЩ здравните каси финансират подобни програми. И нашата каса би излязла от клинична смърт, ако отдели средства за профилактика вместо за безумно скъпи интервенции.

– Алкохолът враг ли е на доброто здраве и фигура?

– Чаша добро вино е по-скоро приятел, отколкото враг. Но прекаляването е пагубно.

– Наскоро през вашия център премина 44 444-тият пациент. Какво е основното нещо, на което учите хората, които идват в него?

– Основно е знанието за това, че човек е удивителна самообновяваща се система. И още – няма двама еднакви пациенти. Всеки е отделна система с индивидуални потребности и пътища за постигане на здраве и хармония. В центъра отделяме внимание на всеки според състоянието му и след подробни лабораторни и инструментални изследвания. А всеки ден започвам с лекция по основни моменти от възможностите за лечение с плодове, чай и мед. Идват и хора с нормално, дори поднормено тегло. Правят го заради грижа към здравето. Такава е и пациент 44 444. Тя е Радка Иванова от Варна. 43-годишната жена бе с тегло 56 кг, но с оплаквания от високо кръвно, ускорен пулс, упорит запек, безсъние. И с хапчета за всяко от заболяванията си. След седмично прилагане на програмата жената се почувства много добре и спряхме по-голямата част от лекарствата.

– Центърът ви съществува вече почти 24 години, промениха ли се хората, които идват в него, и мисленето оттогава?

– Категориите в мисленето са най-устойчиви и най-бавно си отиват удобните стереотипи – че закуската е задължителна, че гладът е опасен, че бременните трябва да похапват за двама и още, и още. Но безброй научни изследвания на авторитетни университети и специализирани лаборатории доказват, че истината няма как да се крие и премълчава. Потвърждават го през годините и наблюденията върху постигнатото от нашите пациенти. Най-много в медицинския център се радваме на това, че при нас идват все повече млади хора, все повече млади семейства с децата си, все повече родители, изпратени от сина или дъщерята, за да се научат всички заедно на по-здравословен начин на живот, за да са още много, много години заедно в споделено щастие.

– През всичките тези години има ли пациент, чийто случай се откроява и до днес?

– Петрос от Кипър дойде в медицинския ни център през лятото на 2011 г. с огромна чанта с инсулин, защото си поставяше по 720 единици от медикамента дневно – 3 пъти по 150 единици бърз и 220 до 250 единици бавен. След един месец си тръгна с много свалени килограми и само 40 единици инсулин за деня. Мисля, че случаят е достоен за Книгата на рекордите “Гинес”.

Източник: “Труд”

 

RELATED ARTICLES

Most Popular