Димитър Джоргов-Миткето от Говедарци оглави УС на ФК “Рилски спортист” (Самоков), призна: Никога не съм тренирал футбол

Кметът на Говедарци Георги Шуманов стана член на Управителния съвет заедно със сина на Батето Тодор Славков, досегашният председател и треньор на ФК “Рилски спортист” Николай Вуков подаде оставка

Собственикът на фабрика за противоградови ракети Христо Крушарски от Говедарци обещал спонсорство за самоковския футбол

32-12-13-1-rilski-sp-1-djorgov

Димитър Джоргов (Миткето) от Говедарци, който никога не е играл футбол, стана шеф на УС на ФК “Рилски спортист” (Самоков).

Христо Крушарски от Говедарци, който е собственик на фабрика за противоградови ракети в Стара Загора, е обещал спонсорство за самоковския футбол. Неговият служител Димитър Джоргов (Миткето) – също от Говедарци, които пък никога не е тренирал футбол, стана шеф на УС на ФК “Рилски спортист” (Самоков). Кметът на Говедарци Георги Шуманов е избран за член на Управителния съвет заедно с Тодор Славков – син на Батето (Иван Славков). Досегашният председател и треньор на ФК “Рилски спортист” Николай Вуков си подаде оставката.

Известен национал, ляво крило преди години, подарил топки на ФК, но заради разправии бизнесеменът и един политик от Самоков си прибрали 10-те дарени топки. (По неофициална информация Ал. Методиев).

В базата на самоковския футболен стадион „Искър“ завчера се проведе Общо събрание и бе изцяло сменено ръководството на ФК “Рилски спортист”. Събранието протече при изключително слаб  обществен интерес. На събранието стана ясно, че кметът на Самоков Владимир Георгиев е бил официално поканен да присъства, но не дойде. 32-12-13-1-rilski-sp-5-20170213_111143

На Общо събрание в базата на футболния стадион „Искър“ бе изцяло сменено ръководството на ФК “Рилски спортист”.

Старите членове на УС си подадоха молби за прекратяване на членството си. Председателят Николай Вуков също подаде молба за оставка.

32-12-13-1-rilski-sp-4-vukov
Николай Вуков и адвокат Грозева

Проверка на кворума показа на водещия и досегашен председател на клуба Николай Вуков, че събранието може да започне. От 19 души присъстваха девет лично и седем с пълномощни. Един от деветимата напусна със съгласието на останалите, като заяви, че е съгласен по точките от дневния ред. Най-напред треньорът Николай Вуков представи отчета и подчерта, че клубът е страдал от финансов недостиг, който се отразил на резултатите му.

“Липсата на пари започна да рефлектира върху мъжкия отбор и затова се разпадна футболният клуб. Липсата на представителен мъжки отбор демотивира младите да играят футбол. Успявахме да намираме спонсори, но се стигна до финансов колапс. Преди години бяхме много успешни, но хроничният недостиг на пари доведе до разпадане и пропадане на мъжкия футбол. Отделяхме внимание и на детско-юношеската школа и постигнахме успехи” – отчете Вуков.

Отчетът бе приет, а повечето от членовете на Управителния съвет бяха освободени от отговорност по техни молби. В крайна сметка най-известните ветерани – треньори по футбол, заявиха, че напускат УС, сред тях са шефът и Николай Вуков, Данчо Чалъков, Петър Аджов и по-младият и амбициозен треньор Васил Киров. На тяхно място в Управителния съвет влязоха кметът на село Говедарци Георги Шуманов, Тодор Славков – син на Батето, и Чавдар Цветков. За този избор нямаше нито „против”, нито „въздържал се”.32-12-13-1-rilski-sp-3-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%ba%d1%80%d1%83%d1%88%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8

Собственикът на фабрика за противоградови ракети Христо Крушарски от Говедарци е обещал спонсорство за самоковския футбол.

През годините се е случвало какво ли не на стадиона. Не липсват и куриози. Легенди от близките години на ФК разнасят слух, че известно в България ляво крило, прочут национал, имал мерак да стане спонсор на клуба със съдействието на политик от Самоков. За начало даже купили десет топки. Шефовете на клуба обаче не се разбрали с политика и бизнесменът и дарителите дошли и си прибрали топките.

На събранието стана ясно, че е предложено и за член и председател на Управителния съвет да бъде избран Димитър Джоргов, когото говедарчани назовават Миткето.

“Опитах се да реанимирам футбола, но съм в невъзможност да финансирам клуба. Собственикът на туристически обект в Говедарци Христо Крушарски е обещал да поеме самоковския футбол и да стане спонсор”, каза Вуков.32-12-13-1-rilski-sp-2-%d0%b3%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b8-%d1%88%d1%83%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2

Кметът на Говедарци Георги Шуманов

Според непотвърдена информация новоизбраният шеф на УС Димитър Джоргов е шофьор при Крушарски.

Потърсихме за коментар и новите членове, избрани на събранието – Тодор Славков и Чавдар Цветков. Оказа се, че не присъстват. Те бяха упълномощили Венко Рахталиев от Благоевград да ги представлява. Венко Рахталиев бе избран през 2015 г. за шеф на „Локо” (Пловдив). Той е един от приближените хора в бизнеса на Христо Крушарски. Рахталиев е сред управителите на компанията на боса на „черно-белите” „Стройпроект Трейд ООД“, занимаваща се с производство на противоградови ракети. Венко Рахталиев бе избран през 2015 г. за изпълнителен директор на „Локомотив” (Пловдив) на Общото събрание на клуба. Тогава Христо Крушарски пък стана президент на клуба. Както е известно, преди около година Сдружение „Обединение за Локомотив“ прехвърли акциите на Крушарски. Рахталиев е прекият човек на Крушарски, който следи разходването на средствата и управлението на клуба. А в Самоков разходването на средствата ще следи личният му шофьор, посочен за председател на „Рилецо” – Димитър Джоргов.

Венко Рахталиев заяви пред „Вяра“ следното: „Аз съм пълномощник, нищо не мога да коментирам – кой ще помага, как ще излезе клубът от кризата, не мога да коментирам нищо. Хората в момента са в чужбина и затова са ми направили пълномощно. Аз не съм в управата и нищо не мога да ви кажа“.

Новият председател на Футболен клуб „Рилски спортист“ Димитър  Джоргов даде първото си интервю като шеф пред в. „Вяра”. Беше доста пестелив в думите си и обеща да е отворен за медии.

– Г-н Дожоргов, първо да Ви честитим новата длъжност и да Ви пожелаем успех. Какви са шансовете на ФК за развитието му в бъдеще?

– За това се ангажираме, да го развиваме.

– Бихте ли назовали по име президента или така наречения спонсор на отбора?

– Такава информация не мога да ви дам. Попитайте си господин Крушарски.

– Ще сключите ли трудови договори с хората от старото ръководство – треньори, помощник-треньори, масажисти, помощен персонал и др.?

– Да, всички си остават на работа. Ще сключат нови договори с нас. Те напуснаха само като членове Управителния стар съвет.

– Как ще се казва новият ви клуб?

– Засега ще си остане със старото име.

– Г-н Джоргов, Вие поемате отговорен ангажимент като председател на клуб, как смятате да се справите със стабилизирането на клуба, организацията, средствата, как ще разрешите проблема с финансовия колапс?
– Проблемът с този колапс е решен. Във времето ще видим, нужни са средства и спонсори, но нямаме проблеми. Предстои ни да развием добре базата, за да тренират тук и други отбори.

– Община Самоков ще има ли ангажимент, ще помага ли, Вие потърсихте ли съдействие от тях?

– Да, общината има ангажимент, знаете, че ползваме нейната база. Говорили сме с кмета на Самоков Владимир Георгиев, имаме, така да се каже, топла връзка с него.

– Кметът на Самоков Георгиев обеща ли Ви някаква помощ?

– Не мога да ви дам такава информация.

– По какъв начин и за какъв период от време са ви дадени двата стадиона?

– Нямам представа.

– Какви ще бъдат заплатите на футболисти, треньори и др.?

– Такава информация не мога да ви дам.

– След като поемате тази отговорна работа – председател на клуб, сигурно сте запален по футбола? Играли ли сте, тренирали ли сте футбол?

– Не, никога не съм тренирал футбол.

– А твърдите ли, че разбирате от футбол?

– Не, не твърдя нищо.

– Ще имат ли възможност да тренират и други отбори тук, на стадиона?

– Към това се стремим.

Досегашният шеф на клуба Николай Вуков не пожела да коментира пред в. “Вяра” кога влиза в пенсионна възраст. На Общото събрание той предаде целия клуб в ръцете на новото ръководство.

– Г-н Вуков, защо не присъстваха всички членове на Управителния съвет?

– Пет човека бяха тук, те са от Управителния съвет. А други членове не присъстваха, понеже не са си плащали членския внос.

– Г-н Вуков, защо решихте да се откажете от поста си като председател?

– Защото аз тия години със зъби и нокти се опитах да го съживя, но не успях. Самият аз съм налял толкова много пари в клуба, за да го докарам донякъде… Три години бях председател, а преди мен беше Димчо Маринов, преди Маринов, спомняте си, беше Юри Галев. Оттеглям се от шефския пост, понеже съм в невъзможност да го издържам. Аз съм на една заплата, реших да го напусна.

– Какви са взаимоотношенията на клуба с общината?

– Договорът за стадиона с община Самоков беше сключен за възмездно ползване. Заплащахме по 100 лв. на месец на общината.

– Даде ли ви новото ръководство надежда и шанс да си запазят досегашните треньори и масажисти работните места, има треньори, които са в клуба от 81-ва година? Кой даде гаранция, че старите членове ще останат на работа? Или ще си тръгнат?

– Аз давам гаранция. Христо Крушарски ни даде такова обещание. Спонсор на отбора ще бъде той. Стремежът да се работи за благото на този клуб е гаранция, че тези хора ще останат.

– Кога ще се сключат новите договори с треньорите?

– Те са сключени. Ние сме двама треньори, които бяхме на щат към общината. А сега сме към клуба, но общината ни превежда заплатите. Останалите треньори ще си ги поеме новото ръководство. Г-н Крушарски ще си ги поеме. Президентът ще си направи нова структура. Аз много пъти съм настоявал и ще продължа да твърдя, че трябва да се загради долният стадион, трябва да започне изграждане на ново игрище, понеже през зимния сезон трябва да има къде да тренират футболистите. Вече имаме контакти с израелски отбори от различни възрасти, искаме да ги поканим тук, да правим турнири.

– Ще получават ли 28-те мъже, трениращи футбол, възнаграждение, заплата?

– Без коментар. Аз не ви питам какво получавате или не получавате вие. Няма такъв клуб в света да съобщава кой какво получава или не получава.

– Г-н Вуков, а чия беше идеята да се търси ново ръководство на клуба?

– Аз лично от години търся ново ръководство. Сами просто не се справяхме. Помагали са много фирми в града, но не бяха достатъчни средствата.

Припомняме, че през 2016 г. собственикът на фабрика за противоградови ракети и благодетел на футболен клуб „Локомотив” (Пловдив) Христо Крушарски стартира строеж на огромен футболен стадион в самоковското село Говедарци. Градежът приключи с пълна пара, алармираха жители на селото, които са  направили и снимки на място. Те твърдят, че стадионът се разширява без строително разрешение от Общинския съвет и 7 техни парцела са заграбени, но ще си потърсят правата.