Димитър Илиев удари 350 г ракия и подкара пасат на зигзаг из Кюстендил, грози го затвор 

 

С 350 грама домашна гроздова ракия кюстендилският шофьор Димитър Илиев е на път да си докара затвор заради шофиране в пияно състояние. Димитър Илиев пил ракия и въпреки това не се поколебал да се качи на лекия си автомобил „Фолксваген Пасат“, като здраво двал газ по ул. “Бузлуджа“ в града. Около 22,40 часа служители в сектор ПП към ОД на МВР-Кюстендил видели автомобила на обвиняемия да се движи на зигзаг и тръгнали след него. На ул. “Георги Цариградски“ спрели управлявания от Димитър автомобил за проверка. Същият бил изпробван за употреба на алкохол с техническо средство “Алкотест Дрегер 7510”, на който индикаторната скала отчела 1,47 промила алкохол в кръвта му. Пред полицейските служители Димитър  заявил, че по-рано същия ден е изпил около 350 г ракия. Съставен му бил акт за установяване на административно нарушение и му бил връчен талон за медицинско изследване.

От изготвената химическа експертиза се установило, че в изпратените за изследване проби кръв, взети от шофьора, се доказва наличие на алкохол в количество 1,3 промила.

Димитър Илиев е осъждан, като същият е извършил деянието, след като е осъден с влязла в сила присъда за деяние по чл.343б, ал.1 от НК, т.е. по същия текст за шофиране в пияно състояние. Според новите изменения водач, който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда, установено по надлежния ред, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от двеста до хиляда лева.