Saturday, July 27, 2024
HomeРегионДупницаДиректорът на училището на изчезналото момиче: Децата не са тормозили Ивана, никога...

Директорът на училището на изчезналото момиче: Децата не са тормозили Ивана, никога не е била малтретирана

  • Три месеца майката е викана в школото и алармирана, че детето има сериозен проблем

  • Ивана напускала самоволно, влизала в чужди часове, говорела цинизми и пречела на останалите ученици

Три месеца ръководството на Професионална гимназия по хранително-вкусови и химични технологии в Дупница, класният ръководител Весела Владимирова и психологът в училището Галина Симеонова са водели разговори с майката на 17-годишната им възпитаничка Ивана, давайки ясни сигнали, че момичето е проблемно.

Към нея нееднократно са отправяни  молби да обърне внимание на психологическото състояние на детето, както и да бъде консултирано с лекар. Това съобщи директорът на учебното заведение Виолета Стефанова – Савова.

От месец декември 2023 год. до сега майката на Ивана е викана на разговори всяка седмица в школото. Тя  нееднократно е запознавана с необичайните й прояви и настъпилите видими промени в поведението.

Предвид състоянието на момичето е предложено премиването му в самостоятелна форма на обучение. По думите на Виолета Савова не децата в класа са тормозели Ивана, а обратното.

Весела Владимирова

„Децата не са я тормозели, а напротив. Те я контролираха и докладваха на класната и колегите всичко, за да я предпазят. В последните месеци класната се беше превърнала в бавачка на Ивана. И не само тя, а целият педагогически персонал беше ангажиран с нейното поведение. Тя въобще не е тормозена в това училище, а точно обратното. Беше лансирана от страна на учителите и учениците. В един момент предложих на майката да прехвърлим детето в самостоятелна форма на обучение, защото не децата тормозеха Ивана, а тя с поведението си тормозеше децата и нарушаваше учебния процес. Категорично заставам зад думите си, че това дете не е малтретирано от никой в това училище“, заяви директорът Виолета Савова.

Ръководителят на ПГХВХТ обясни, че действията и реакциите на Ивана в последния учебен ден не са били необичайни за нея. Тя и друг път е напускала внезапно учебното заведение, оставяйки вътре свой багаж и телефон.

„В четвъртък, 22 февруари, когато е изчезнала тя не се е държала по-различно. При нас не се допуска учениците да излизат. Събираме им телефоните, но тя за да може да си тръгне си е оставила телефона вътре. Това не се случва за първи път, правила го е и преди. Даже телефонът е стоял и при мен, защото не се е  връщала след това да го вземе. После идва майката, даваме телефона на нея и изясняваме нещата” , уточни Савова.

ПГ по хранително-вкусови и химични технологии

Директорът  върна лентата назад и разказа за настъпилите промени в поведението на Ивана Георгиева от постъпването й в учебното заведение.

„В началото тя беше затворено и срамежливо дете. Започна обучението си при нас онлайн и по тази причина нямахме много поглед върху нейното развитие. Общо може да се каже, че тя беше по-различна от другите деца, по-специфична и по-затворена. От края на миналата година и началото на тази, вероятно от пубертета,  тя се промени в другата крайност. Стана по-отворена, започна да ходи по-разголена и т.н.

После Ивана започна да прави и други неща в училище. Бих казала да проявява нетипично поведение. Напускаше самоволно часа, влизаше в часовете на другите класове. Първият случай, който ни впечатли беше на 18 декември, когато на всички им направи впечатление, че Ивана се държи по нетипичен за нея начин. Тогава в училището бе повикана майката. Тя отрече да има проблем, като отдаде поведението на дъщеря й с еуфорията около наближаващата Коледа”, сподели директорът на училището.

След Нова година майката е разговаряла и с психолога на училището. Това се е случило на 8 януари.

„Тъй като не видяхме промяна в поведението на детето отново извикахме майката. Реално ние сме я викали всяка седмица, за да разговаряме с нея и за да обясним как се държи детето в училище. Мокреше си косата, заболяваше я глава, беше и лошо. Имаше дни, в които седеше до третия час, но после си тръгваше. След няколко дни отново се връщаше на училище. Забелязвахме, че поведението на детето не е нормално молехме майката да я заведе на лекар. Тя ни съобщи, че детето е консултирано и по думите й пие някакви медикаменти”, разказа директорката.

Тя обърна внимание и на факта, че в последно време 17-тодишното момиче е злоупотребявало с употребата на енергийни и газирани напитки, които е купувала навън и внасяла в училището. „В последно време тя ползваше много енергийни напитки и ги употребяваше безразборно. Аз специално съм взимала от ръцете й енергийните напитки, защото тя злоупотребяваше с тях”.

Съмненията са, че същото се е случвало и с лекарствата, които е употребявала, визирайки разказа на майката, че и е отправен упрек за приемания парацетамолен препарат в училище.

В края на разказа си, директорът на училището Виолета Савова се разплака.

„През цялото време от изчезването на детето  ние всички в това училище поддържаме контакти и сме съпричастни към случая. Всички ние тъгуваме, както неговата майка. Децата също страдат, ако искате мога да ви покажа съобщенията, в които пишат, че я търсят. Ние прекарваме повече време с тези деца, отколкото собствените им родители”, завърши Савова.

Психологът на училището Галина Симеонова съобщи, че с класа на Ивана е работено много по отношение на толерантността, тъй като в паралелката има деца със СОП. Тя оповести, че майката не е предоставила никаква медицинска документация за състоянието на детето, като единственото което знаят в училището е, че момичето е консултирано със специалист от град Кюстендил. В документа издаден от общопрактикуващия лекар в началото на учебната година е записано, че детето е нормален  психологически статус.

Класната Весела Владимирова съобщи, че тя също е забелязала трансформацията в поведението на Ивана. По думите на учителката от месец декември в речника на момичето са влезли нови изрази и цинизми. Владимирова уточни, че до този момент всички разговори са водени единствено с майката и не виждала бащата на детето.

В четвъртък преди да напусне училище между майката на Ивана и класният ръководител  са водени поредици от разговори, в които е уведомена за наличието на лекарства у момичето. Тя също потвърди, че внезапното напускане на сградата на училището не се случва за първи път и се разплака, обяснявайки че от четири денонощия не е спирала да търси Ивана заедно с всички доброволци. „Мъчно ми е искам да се върне, ние сме едно семейство”.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular