Доброволно формирование „Банскалии“ направи демонстрация на уменията си

По повод Международния ден на доброволеца, Доброволно формирование „Банскалии“ направи в с. Гостун демонстрация на действия в случай на пожар. На събитието присъстваха общинското ръководство – кметът Стойчо Баненски, заместниците му Сашка Въчкова,  Георги Доневичин и Магдалена Юсева, секретарят Иван Докторов и гл. инспектор от РСПБЗН-Банско инж.ДимитърКлечеров.

Кметът Баненски поздрави членовете на доброволното формирование за готовността им безкористно да работят за предотвратяване и овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации.

В ДФ “Банскалии“ са включени 15 доброволци от цялата община.Те са оборудвани с необходимата техника и екипировка и са обучени за потушаване на пожари в горски и труднодостъпни местности, за действия при наводнения и за издирвателни дейности. За да достигат максимално бързо и близо до инцидентите, доброволците разполагат с пожарна кола, високопроходим автомобил и линейка. Неотдавна, те спечелиха пето място на Национално състезание на доброволните формирования в гр.Габрово.

Международният ден на доброволеца – 5 декември, се чества от 1985 г. по инициатива на ООН. На този ден обществото отдава почит към хората, които с безвъзмезден труд помагат за подобряването на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ.