Доц. Михаил Лазорик: Молитвата към Бог лекува, изчиства кръвта

 

%d0%bb%d1%8e%d0%b1%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%bd%d0%beПри пеенето на божиите химни в църквата човек чувства умиротворение и духовно облекчение, ще ви кажат много от вярващите. Да потвърди научно лечебните ефекти на молитвата и мирото върху човешкия организъм, решава Михаил Лазорик от Ужгород, след това патентова резултатите от изследванията си.

Михаил Лазорик е кандидат на медицинските науки, доцент в Катедрата по факултетска терапия към Ужгородския национален университет, заслужил изобретател на Украйна, хомеопат, патентовед. Той патентова 166 изобретения, по някои от тях работи заедно със своите ученици, които са съавтори на много от разработките. Идеята да изследва ефекта на молитвата върху кръвта му хрумва преди петнадесет години, той също е вярващ човек, ходи на църква. Вече е правил проучвания за ефектите върху кръвта от лечебните вани. Затова се заинтересувал променя ли се структурата на кръвта по време на молитва. Заедно с учениците си се захваща за работа. Решава да не ангажира свещеници за тази цел, за да не се подложи на съмнение целебната сила на молитвата. В експеримента се съгласили да участват само 15 мъже и жени, които поставят условие да не се разкриват имената им. Това били юристи, лекари и хора без никакво образование. Пациентите страдали от атеросклероза, хепатит B, от сърдечносъдови заболявания и други болести.
Трябва да се отбележи, че изследването не се провеждало по едно и също време за цялата група, защото кръвните тестове отнемат много време. Преди експеримента учените вземали капилярна и венозна кръв за изследване. След това пациентът (или някой от приятелите му) четял молитви около 15-20 минути на глас или наум: „Отче наш“, „Вярвам“, „Царю небесни“, Псалм 50, към светиите, към небесните покровители.
След това отново правили изследване на венозна и капилярна кръв. „Резултатите от първия пациент ни учудиха много! – казва Михаил Лазорик. – Мъжът едва оцелява в инцидент, в който умира брат му. Имаше остеомиелит (загниване на костите на краката). Когато сравнихме кръвната му картина преди и след молитвата, се оказва, че нивото на един от показателите на фагоцитозата е шест пъти по-ниско, отколкото преди експеримента! При другите мъже – по-малко от три пъти, а при жените – по-малко, тъй като те са по-емоционални.“
При сравнение на резултатите от проучването е установено, че молитвата има мощен ефект. Това се обяснява с факта, че по време на възпалителен процес се развива агресия срещу патогена, а молитвата има успокояващ ефект. Когато се чете, звуковите вибрации действат на организма и предизвикат промени в кръвните показатели, тъй като по време на молитвата включваме съзнание, зрение, слух и речевия апарат.