Wednesday, May 29, 2024
HomeНовиниБългарияДо 31 май украинците трябва да напуснат хотелите

До 31 май украинците трябва да напуснат хотелите

Започва изплащането на още 15 млн. лв. към хотелиерите, поели настаняването и изхранването на бежанците

До 31 май настанените в хотели по Черноморието украински бежанци трябва да ги напуснат. Това заяви пред бТВ ръководителят на кризисния щаб полк. Валери Рачев. След тази дата хората ще бъдат насочвани към държавни бази и общежития, каза пред Нова телевизия вицепремиерът Калина Константинова.
Според Рачев подходът към бежанците се променя и се цели интеграцията им в България. Досега у нас са влезли над 188 хил. украинци. Останали са малко над 88 хил. от тях. Според него България може да поеме до 200 хил. души.
От следващата седмица ще започне изплащането на още 15 млн. лв. към хотелиерите, поели настаняването и изхранването на украинците, каза още Рачев. Според него първият транш е почти платен. Държавата отпуска по 40 лв. на ден за всеки настанен. Средствата се плащат директно на бизнеса.
Критичният въпрос е за хората, които остават у нас, а не за транзитно преминаващите, каза още Рачев. Той обясни, че на украинците се дава временна закрила, защото тази процедура предвижда допълнителни възможност. Статутът е задължителен, за да плаща държавата за настаняването им. Рачев обясни, че няма проблем на по-късен етап те да кандидатстват и за хуманитарен статут./ mediapool.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular