Драма! Взимат дома на пенсионерите Кирил и Василка Стоянови от Кюстендилско, продават го за 8 бона заради дългове

 

sud

Пенсионерите Кирил и Василка Стоянови от кюстендилското село Копиловци са на път да останат без дом след решение на частното съдебно изпълнение под Хисарлъка. Къщата на Стоянови отива на публична продан заради ипотека в банка. Жилището е сложено на тезгяха за 8000 лева.

Имотът е с площ от 548 квадратни метра, с масивна жилищна сграда и барака. Къщата била ипотекирана още преди повече от 10 години, става ясно от нотариалния акт за учредяване на договорна ипотека.

„8000 лева за селска къща не е скъпо, още повече че Копиловци се намира на стратегическо място на жп пътя за София. С кола от областния град пък е едва на 10 минути. Уредено е, има и стадион за младите хора“, коментират мераклии купувачи за къщата.

„Не виждам защо селото ни да не се превърне в притегателно място за селски туризъм, по примера на село Раждавица, което също е на железопътното трасе за столицата. Там обаче си имат пещерата на свети Иван Рилски, но пък и ние има с какво да се похвалим“, коментират в селото на кметицата Людмила Пухова.

„Да предадеш в чужди ръце селската къща, строена от родител или прародител, е трудно решение, дори отдавна там да не живее никой. Емоционалната привързаност пречи да се погледне на тези имоти като на актив, от който може да се спечели. Така те се превръщат предимно в пасив, който носи само разходи. По селата хората предпочитат да гледат как къщите им се рушат, отколкото да се задействат да направят нещо за тях. И проблемите с делбите между наследници, които обичайно съпътстват такива имоти, не са оправдание, защото варианти има и продажбата е само единият от тях, тъй като поддръжката е значително перо от семейния бюджет“, коментират брокери. Според тяхната прогноза цените на селските къщи ще останат ниски, дори се очертава да паднат.