Saturday, July 27, 2024
HomeРегионДупницаДупница се моли за Ивана!

Дупница се моли за Ивана!

  • Над 150 служители на МВР, жандармеристи и доброволци от целия регион са на крак денонощно

  • Обявиха за общонационално издирване 17-годишното момиче

Ивана – това е името, с което цяла Дупница се събужда и заспива от 22 февруари, когато родителите на 17-годишната ученичка подават сигнал в РУ –Дупница, че детето им е в неизвестност. Няма човек в околията, който да не знае името на Ивана Георгиева и да не се моли за щастлива развръзка по случая.

В неделя момичето бе обявено за общодържавно издирване, а периметърът на търсене бе разширен.

На терен работят над 150 служители на МВР, жандармеристи и доброволци от целия регион. В акцията участват планински спасители, следови кучета, ДФ към Община Дупница и др.

Действията се координират от изграден в РУ-Дупница оперативен щаб, който се ръководи се от директора на Областната дирекция на полицията в Кюстендил ст. комисар Светослав Григоров. Освен следови кучета се ползват дронове и термокамери, съобщи говорителят на ОДМР Катя Табачка.

Всички кметове на населените места на територията на общината също са ангажирани в търсене на следи от 17-годишната ученичка на Техникума по хранително вкусова и химическа промишленост.

В акцията участват още самоорганизирани членове на ловни дружинки, мотоклубове и стотици граждани и младежи.

В събота бе открито якето, с което е било облечено момичето. Дрехата е била на главен път Е79, над бензиностанция „Петрол” в посока Благоевград.

От 22 февруари е проверен огромен периметър в и около града, включително гористи местности, полета, изоставени постройки и др. Обходени са местностите „Кършия”, „Топлата вода”, „Бинека”, „Прогона”, „Злево”, „Дренски рид”, „Кръста” Гробищния парк и много др. Проверявани са райони край селата Бистрица, Самораново, Пиперево, Блатино, Баланово,  Джерман  и др.

Всички квартали на Дупница, вкл. индустриалната зона, жп и автогари, подлези, тунели, надлези и др. Поречията на реките, под мостове, черкви, паркове и градини. Някои от обектите се оглеждат повторно, съобщи говорителят на ОДМВР-Кюстендил Катя Табачка.

Полицията  разглежда  всички сигнали от граждани, както и всички места, с които се свързва с момичето. Разпитани са родители, учители, съученици и близки до Ивана.

Надежда дават записи от камери, където според доброволци ясно се вижда, че момичето се крие от хората.

На един от последните заснети кадри Ивана вече е без яке. Тя е по потник и държи шише с минерална вода в ръка. Записът е направен в петък от камера на местна фирма за превози в индустриалната зона на кв.”Ценеви”.

На кадрите в близост до „Аракчийски мост” се вижда, че момичето се крие от преминаващите. Това кара всички ангажирани в търсенето да се надяват момичето да е живо и да се укрива.

“Благодарни сме на хората, които търсят детето ни. Дано го намерят. Моля се на Господ”. Това каза пред репортери бащата на изчезналата Ивана.

“Не знам къде да ходя, къде да я търся. Изчезна последните един-два часа, преди да свърши училище. Имаше проблеми със съучениците си. Нека първо се намери детето ни, след това ще говорим”, каза още бащата.

В неделя майката сподели, че е много притеснена. По думите ѝ в четвъртък дъщеря ѝ е получила забележка от учител да не пие лекарство на територията на училището. Ивана се разстроила и излязла извън сградата на учебното заведение. По разказ на майката дъщеря ѝ се опитала да се свърже по телефона с нея чрез друг човек, но тъй като в този момент жената разговаряла – връзка не била осъществена.

От четвъртък вечерта следите на момичето се губят. Според майката, върху Ивана  е упражняван тормоз от нейни съученици. Цитирана от местната медия Dennews, детето  редовно се оплаквало от лошо отношение на децата в класа и съжалява, че не е предприела мерки за нейното своевременно преместване от Техникума по хранително-вкусова и химическа промишленост.  Майката смята, че именно евентуален тормоз в училище е провокирал  Ивана да напусне внезапно сградата и да тръгне в неизвестна посока.

Думите на жената не бяха приети добре от съученици и родители на изчезналото момиче. Според тях от началото на учебната година 17-годишната Ивана многократно е давала  поводи да се предполага, че има сериозни психологически проблеми. Редовно е пречела по време на час, дължала се е неестествено, говорела нелепици, фантазирала  си, обиждала е и изпадала в странни състояния на духа. Ходела по къс ръкав в най-големите зимни студове, обикаляла непрекъснато града и попадала в нелепи ситуации.

Родители споделят, че децата им са проявявали емпатия и толерантност към нея, защото за всички било видно, че Ивана се бори със сериозни  проблеми. По думите им, майката на момичето спестява доста информация относно това, че нееднократно е викана и сезирана от училищните власти, с молба да предприеме адекватни действия спрямо състоянието и поведението на собственото й дете.

„Не изключвам някой да се е присмивал и не го одобрявам, но да се хвърля цялата вина на класа не е справедливо. Това са големи деца, които са свидетели на какви ли не неща. Водени са разговори с тях от всички през тези месеци и ако трябва да сме честни са били изключително толерантни спрямо това, което се случваше ежедневно пред очите им в училище. Това е прехвърляне на отговорността, защото не може да се приеме истината такава каквато е”, разказа майка на дете от същия клас. Жената е категорична, че децата са оказали съдействие и са дали цялата информация, с която разполагат. По думите и, съучениците на Ивана не са спирали да я търсят и да обменят информация по между си с единственото желание да я открият жива и здрава.

Кметът на Дупница  Първан Дангов съобщи, че в понеделник ще бъде разпоредена проверка в училището, както и че ще предизвика дискусия по тема за отговорностите на възрастните, спрямо децата с психологически проблеми.

Припомняме, че Ивана Георгиева е в неизвестност от 22 февруари. В същия ден, родителите на момичето са посетили  полицейския участък в 22.00 часа и са потърсили помощ.

Служителите от РУ Дупница са предприели незабавни издирвателни действия, които продължават без прекъсване.

В неделя Ивана бе обявена за общонационално издирване, а надеждата на всички е да бъде намерена час по-скоро и да се върне в дома си.

Въпреки изминалите дни, местните хора се надяват на добър изход и сравняват случая със Сашко от Перник, където детето бе намерено живо и здраво след  9 дни в неизвестност.

RELATED ARTICLES

Most Popular