Дупничани пазят традицията на Никулден

Търговецът на риба Г. Чараклиев: Не е важно каква е рибата, важни са любовта и уважението между хората

Дупничани ще спазят традицията и на Никулден ще имат на трапезата си риба. Търговците са се постарали да предложат голямо разнообразие. В магазините има риба за всеки вкус и по всеки джоб – от скумрия до сьомга, с цени между 8 и над 40 лева за килограм. Предпочитани са шаран, скумрия, пъстърва, паламуд. Търсят се и по-достъпните като хек и херинга. Предлагат се ципура, лаврак, сафрид, сардина, хамсия, сом, акула и много други видове, някои от които само допреди години бяха непознати за нашите географски ширини, филета.

„Повечето хора търсят риба, която е по-лесна за приготвяне – скумрия, която пекат на скара, или пържат, хек”, каза продавачка в магазина за риба на пазара. Клиентите, с които разговаряхме, също посочиха, че предпочитат да си опекат или изпържат рибата. „Не съм почитател на сложните рецепти за приготвяне на риба. Ще сготвя, за да спазя традицията, взех скумрия и ще я опека на скарата, въпреки че по традиция на Никулден се готви шаран”, каза един от купувачите.

„Дупничани спазват традицията и купуват шаран. Търсени са и пъстървата, скумрията и паламудът. Това, че люспите трябва да се пазят и носят в джоб и т. н., са суеверия. Не е важно каква риба ще има на трапезата. Най-важни са любовта и уважението между хората”, коментира Георги Чараклиев – един от собствениците на специализирани магазини за риба в града, които са по-малко от пръстите на едната ръка.

„Цените не са увеличавани. Кило замразена скумрия е 7, 90, шаранът е 10,50, ако е жив – 10 лева. Балканската пъстърва струва 15, а американската -13 лева за килограм. Паламудът е 14, 50 лева”, подчерта Чараклиев.

Като цяло за страната се отчита скок в цените на рибата. Има и коментари, че в далеч по-богати страни рибата е значително по-евтина в сравнение с България.