Дупничани също протестират заради водата

Вергил Кацов
  • Шефът на сдружението на автотърговците Вергил Кацов: Собствениците на автокъщи край Пиперево ползват водата и за битови нужди, изнервени са

 

Хора от индустриалната зона на Дупница излизат на протест, защото от два месеца нямат вода, без да бъдат предупредени. При запитване им отговорили, че повече няма да имат вода, да си търсят алтернатива.

Става дума за промишлена вода, която се подава от „Напоителни системи”, а не от ВиК. В зоната има много фирми – автомивки, ресторанти, включително и 50 къщи. Засега протестиращите няма да блокират пътища, но смятат да си защитават правата. От „Напоителни системи” отговорили, че спазват график на Министерството на екологията и водите, сигнализираха централни медии.

Засегнатите, чиито чешми се захранват с вода от канала за завиряване на яз. „Дяково”, разказват, че няма с какво да измият ръцете си. Ходят на работа, като си носят бутилки с вода от къщи. Настояват да се въведе някакъв режим, който е за предпочитане пред тоталното безводие.

За повече информация се обърнахме към бизнесмена Вергил Кацов, който е председател на Сдружението на вносителите на автомобили „Дупница ауто”, развива търговия с автомобили втора употреба и е общински съветник в Дупница. По думите му намерения да протестират имат собствениците на десетки автокъщи в района на село Пиперево. Част от тях са протестирали вчера спонтанно на отбивката на главен път Е-79 за Пиперево. „Всички автокъщи, намиращи се в северната индустриална зона на Дупница, в посока София, ще протестират.

Това ми бе казано от колеги, които са реагирали съвсем спонтанно, организирали са се много набързо. Те са извикали журналисти и в сряда сутринта към 7,20 часа са излезли на отбивката за Пиперево, където е кръговото движение. Хората са много изнервени, защото от два месеца нямат вода. Това не е вода само за миене на колите, но и за хигиенни нужди. Кранът е един и няма как да бъде спряна само водата за промишлени нужди. Има много хора, които живеят там, изградиха си жилища на територията на автокъщите и ползват водата за битови нужди. Те имат договори с „Напоителни системи” и вероятно могат да ги атакуват юридически”, каза Вергил Кацов. Той коментира проблема с източването на язовирите така: „Целият проблем е, че на всеки язовир е изникнал ВЕЦ на „наш човек”. Това са минивецове на тръбите за захранване на язовирите. Това е една турбина, която черпи вода и тази вода впоследствие се излива в реката. Така се източват язовирите – един язовир не се завирява и изчерпва за един или няколко дни, това се случва за няколко месеца.

Както е известно, в нашия район такъв минивец има на канала, захранващ яз. „Дяково”, в Яхиново, който официално не работи.