Дупнишкият Ам-гъл краде бельо и дрехи от просторите на хората

Колаж: Симеон Петров

Зловещият герой от хитовата трилогия „Властелинът на пръстените” Ам-гъл оживя в Дупница. В това се кълнат жители на улица ”Димчо Дебелянов”, които разказват, че са виждали странно същество да се промъква в сенките и да дърпа прането от просторите на съседите им. Фантастичният персонаж от романа „Властелинът на пръстените” на Дж. Р. Р. Толкин – Смийгъл или Ам-гъл бива покварен под влиянието на пръстена и вманиачавайки се по него, започва да го нарича „Безценното ми”.

„Не знаем, човек ли е, какво ли е, но при вида на това същество ни побиват тръпки. Двойник е на Ам-гъл от филма. Върши пакости и краде пране на поразия. Търсим смелчаци да го хванат, за нас е неуловим”, разказват дупничани от ул. „Димчо Дебелянов”. Те довериха, че е имало някои съседи, които се опитали да го хванат, дори се приближили на метър от него, но той бил бърз, неуловим и прескачал 3-метрова ограда като перце.

По разкази на препатили съседи дупнишкият Ам-гъл краде през нощта дрехи, килими и обира каквото му падне от просторите и дворовете на улица ”Димчо Дебелянов”, над която се извисява пирамидата Фенерка. Сред отмъкнатите „скъпоценности” има метални тръби, тел, буркани с компоти… „Съществото се появява след един часа в полунощ и безчинства до първи петли”, споделят запознати и продължават: „Като открадне дадена вещ, Ам-гъл досущ като в трилогията започва да гали и да милва трофея си като най-милото нещо на света. Голяма мистерия е, даже имаме чувството, че има свръхспособности”. Преди години ловджии също имаха мистериозна странна среща със съществото близо до тракийското светилище на Фенерка.