Saturday, July 27, 2024
HomeНовиниБългарияД-р Стойчо Кацаров: Ако не завършим ваксинацията, нова вълна ще има

Д-р Стойчо Кацаров: Ако не завършим ваксинацията, нова вълна ще има

С 2 дни платен отпуск МОН ще убеждава учителите да се ваксинират

Ако процесът на ваксинация не бъде довършен до края на лятото, нова вълна ще има, заяви служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Д-р Кацаров представи новоизработения национален план за справяне при евентуална следваща вълна от COVID-19 у нас. В плана здравните власти са направили оценка на рисковете, на наличните ресурси, както и необходимите действия за намаляване на пораженията, свързани както със здравето на хората, така и с икономиката на страната.

„Най-лошият сценарий е вълна, която имахме в края на миналата година и началото на тази“, отбеляза д-р Кацаров.

В документа са набелязани четири зони – зелена, жълта, оранжева и червена, разделени по различни критерии, като при всяка от тях са набелязани конкретни реакции на здравните власти. Планът ще бъде разпратен на всички институции, за да могат те да се запознаят с него и да се приведат в готовност да го изпълняват при необходимост. Предвидено е детските градини да се затварят едва на последен етап, но те ще могат да бъдат посещавани от деца, ако родителите им са имунизирани, както и персоналът в тях.

В същото време от образователното министерство информираха, че започва кампания за ваксинация в детски градини и училища.

Според проучване, направено в началото на този месец, над 70% от персонала е ваксиниран срещу COVID-19 в едва 4% от училищата в България. При детските градини този дял е 3%. В почти две трети от училищата ваксинираните педагогически и непедагогически специалисти са под 30%, при детските градини такова е положението в 75% от екипите.

Вече се провеждат регионални срещи с директори на детски градини и училища. На тях медицински специалисти с национален и регионален авторитет отговорят на всички въпроси за ползите и рисковете от ваксините срещу коронавирус. Информационната кампания е необходима, смятат и членовете на Отрасловия съвет в системата на предучилищното и училищното образование. По предложение на социалните партньори се взе решение учителите, които се ваксинират, да получат два дни допълнителен платен отпуск. Те ще могат да го ползват по свой избор – наведнъж или на два пъти след първата или след втората доза ваксина.

Училищата, които достигнат поне 70% ваксиниран персонал, ще получават специално свидетелство от МОН за принос към опазване на общественото здраве. /БГНЕС

 

RELATED ARTICLES

Most Popular