Еврокомисарят Петко Асенов: Обявяваме Видин за столица на ромите, откриваме колеж и индийски център

“Във Видин имаме намерение да открием Европейски индийски ромски колеж, но преди това тук ще провеждане на световния ромски конгрес през ноември 2017. Тогава ще обявим град Видин за столица на ромите в Европа.”-това разкри за вестник “ВЯРА  Петко Асенов, ромският еврокомисар на Световната ромска организация.

Той добави още, че в ромския квартал “Нов път” във Видин започна изграждане на индийски културен център, който скоро ще бъде открит от Индийския посланик.  

“С изграждането на този център се цели да се покаже културата и бита на Индия. В него ще бъдат канени индийски музикални състави, които да гостуват и представят свои произведения. Очаква се през месец в България да пристигне индийска делегация, която ще посети и видинския ромски квартал. Като част от дейностите на организацията са и поддържането на кухня ”Нахрани ближният”и прорама ”Преображение” в ромския квартал във Видин за социално слаби, в която се хранят деца и вдовици. Привличането на инвеститори във Видин, узаконяване на къщите в ромския квартал, за да могат местните жители да си плащат данъците, бяха посочени още като приоритети в работата на организацията. Еврокомисаря има идеята Видин да се обяви като столица на ромите в Европа.”- каза Петко Асенов.