Европарламентът гласува споразумението за Брекзит

Европейският парламент ще гласува тази вечер споразумението за Брекзит на пленарна сесия в Брюксел.

Вотът, който се очаква в 19,00 ч. българско време, идва след приключилия процес на ратификация на документа от Обединеното кралство и положителната препоръка от комисията по конституционни въпроси на Европарламента миналата седмица.

Преди гласуването председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на Европейския съвет Шарл Мишел и главният преговарящ на ЕС Мишел Барние ще участват в дебат с лидерите на политическите групи.

След вота председателят на Европейския парламент Давид Сасоли ще направи изявление в пленарната зала, а след това евродепутати от Обединеното кралство и лидери на групите ще отбележат момента с кратка церемония.

За да влезе в сила, споразумението за оттегляне на Обединеното кралство трябва да бъде одобрено от Европарламента с обикновено мнозинство и след това с квалифицирано мнозинство от съвета.

Очаква се съветът да вземе решението си чрез писмена процедура.

Прогнозата на евроскептика Фарадж

Дания, Италия и Полша са следващите страни, които вероятно ще напуснат ЕС, прогнозира днес британският евродепутат Найджъл Фарадж.

„Начинът, по който хора като Тимерманс обиждат Полша, е доста неприятен. Сега те имат система, която прилича на комунизма“, подчерта той.

Фарадж, който бе един от двигателите на Брекзит, определи европейските институции като централизирани и антидемократични и прогнозира, че културните различия между Запада и Изтока в общността ще се задълбочат./БНР